Novi ultimatum: Monasima određen datum do kada da napuste Kijevsko-pečersku lavru

Naredba o napuštanju svetinje stigla od Ministarstva kulture Ukrajine

Vlasti Ukrajine odlučile su da zaustave pristup monasima Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) zgradama Kijevsko-pečerske lavre, zahtevajući da se te prostorije napuste pre 4. jula, prenosi danas TASS.

Advokat koji zastupa interese UPC izjavio je da je pismo sa takvom sadržinom pristiglo iz Ministarstva kulture Ukrajine. 

"Naredbom nacionalnog parka (Kijevsko-pečerske lavre) stvorena je komisija koja će zapečatiti zgrade i koja će sa radom početi 04.07.2023. U vezi sa tim molimo vas da oslobodite prostorije i da njihove ključeve predate nacionalnom parku", navodi se u pismu.

Ipak, ubrzo nakon objavljivanja ove informacije oglasila se i UPC, koja je saopštila da Kijev nema osnova po kojem bi mogao da zahteva od obitelji da napusti Lavru, te da se radi o samovolji ukrajinske strane. 

Poslednjih dana u medijima su se pojavile informacije da je Kijev postigao dogovor sa UNESKO da se iz ove velike svetinje iznesu mošti pravoslavnih svetaca, te da se, zajedno sa drugim hrišćanskim relikvijama, prenesu u Vatikan i muzeje Zapadne Evrope. Ukrajina je pak ove tvrdnje demantovala. 

U isto vreme, neke od najstarijih pravoslavnih ikona iz perioda drevne Rusije, koje su postavile temelje za razvoj ikonopisanja, prebačene su iz Ukrajine u Luvr u Parizu.

Francuska je vest o ikonama potvrdila.