Svet

Moravjecki proziva Francuze: Ne želimo ovakve scene na našim ulicama (VIDEO)

Naš plan je Evropa sigurnih granica - bezbednost i javni red - to su vrednosti od kojih sve ostalo počinje, napisao je poljski premijer u propratnoj poruci
Moravjecki proziva Francuze: Ne želimo ovakve scene na našim ulicama (VIDEO)© Tanjug/(AP Photo/Lewis Joly

Prisilno prihvatanje migranata dovešće do smanjenja nivoa bezbednosti u Poljskoj, rekao je premijer Mateuš Moravjecki, tvrdeći da je politika primanja tražilaca azila doprinela tekućim nemirima u Francuskoj.

Moravjecki je rekao da su u toku nedavnog samita Evropskog saveta u Briselu "nekoliko zemalja, a posebno članice EU i Evropska komisija pokušale da nateraju Poljsku da prihvati princip prinudnog prijema migranata", prenose "RIA Novosti".

"Mi to ne želimo, morali bismo da platimo ogromne sume novca za neprihvaćene migrante", dodao je on, ustvrdivši da nije pristao na "smanjenje bezbednosti u Poljskoj."

Podsetimo, lideri EU prekinuli su pregovore o migracijama pošto su Poljska i Mađarska blokirale napredak nakon što su ranije ovog meseca nadglasane za plan da se migranti koji stižu u Evropu podele među 27 zemalja članica.

Poljska i Mađarska odbile su da podrže izjavu sa samita, za koju je potrebna jednoglasnost.

"Svi vidimo šta se radi u Francuskoj i Švedskoj, gde su ilegalne migracije to dovele do ponora. U toku jedne noći stotine spaljenih kuća, na hiljada zapaljenih automobila, razbijeni prozori, opljačkane bolnice i škole. Danas su to posledice nekontrolisane migracione politike koju nam nude i žele da nas nateraju da vodimo takvu politiku", zaključio je poljski premijer.

Moravjecki je u petak na Tviteru objavio snimak nemira u Parizu i Strazburu u kontrastu sa idiličnim scenama iz Poljske, gde se na kraju pojavljuje natpis: "Ne želimo ovakve scene na našim ulicama".

"Naš plan je Evropa sigurnih granica - bezbednost i javni red - to su vrednosti od kojih sve ostalo počinje", napisao je poljski premijer u propratnoj poruci.

Nasilni protesti izbili su u Francuskoj u utorak nakon što je policajac usmrtio sedamnaestogodišnjaka. Prema tamošnjim vlastima, skoro 1.000 ljudi je uhapšeno širom zemlje, a 45.000 policajaca raspoređeno da se izbore sa ovim nemirom.

Moravjecki je takođe predložio sopstveni plan za migrantsku krizu, a koji predviđa veće investiranje u čuvanje spoljnih granica EU i jačanje "Fronteksa", granične agencije bloka.

Takođe je predložio podržavanje ekonomskog razvoja u zemljama koje su izvor masovne migracije, smanjenje socijalnih davanja za ljude izvan EU i suzbijanje krijumčara i crnog tržišta.

Prema podacima "Fronteksa", vlasti u EU su 2022. godine registrovale 330.000 ilegalnih prelazaka na spoljnoj granici EU, što je agencija opisala kao najveći broj od 2016. i povećanje od 64 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

image