Svet

Saosećanje ili profit? "Velt": Nemačka industrija oružja cveta usled sukoba u Ukrajini

Povećanje porudžbina i proširivanje proizvodnih kapaciteta znače da najveća nemačka fabrika oružja "Rajnmetal" očekuje dvocifreni rast prodaje u narednim godinama
Saosećanje ili profit? "Velt": Nemačka industrija oružja cveta usled sukoba u Ukrajiniwww.globallookpress.com © Karl-Josef Hildenbrand/dpa

Najveći nemački proizvođač oružja "Rajnmetal" zabeležio je značajan porast broja porudžbina usred sukoba u Ukrajini, izvestio je nemački "Velt", pozivajući se na podatke kompanije.

U izveštaju se navodi da "Rajnmetal" namerava da uskoro pokrene novu liniju za proizvodnju municije u svojoj fabrici u Donjoj Saksoniji i zaposli nekoliko stotina dodatnih radnika, sa ciljem da poveća proizvodni kapacitet na 600.000 komada municije godišnje, to jest koliko je proizvodio 1980-ih godina veka.

Kako navodi nemački medij, u fabrici "Rajnmetala" hiljade ljudi već radi u tri smene kako bi se što pre ispunile porudžbine. To navodno uključuje održavanje i popravke borbenih vozila pešadije "marder", tenkova "leopard 2" i samohodnih artiljerijskih jedinica "pancerhaubice 2000", kao i proizvodnju municije za Ukrajinu.

Dodaje se da "Rajnmetal" očekuje dvocifreni rast prodaje u narednim godinama.

Kompanija predviđa da će samo Nemačka morati da kupi municiju u vrednosti od 40 milijardi evra do 2031. godine. Ranije ove nedelje nemački Bundesver priložio je najnoviju porudžbinu kod "Rajnmetala" za 367 oklopljenih i neoklopljenih logističkih vozila u vrednosti od oko 285 miliona evra.

Prema pisanju medija, Nemačka je 2022. godine bila šesti najveći izvoznik oružja u svetu, a proizvođači naoružanja uživaju u brojnim porudžbinama i porastu profita usled sve većeg naoružavanja izazvanog eskalacijom sukoba u Ukrajini.

Procenjuje se da je Berlin prošle godine odobrio izvoz oružja čija ukupna vrednost premašuje 8,35 milijardi evra. Samo jednom prilikom je izvezeno više oružja, i to 2021. godine, kada je iz zemlje izašlo naoružanje u vrednosti od rekordnih 9,36 milijardi evra.

"Rajnmetal" je ranije prijavio rekordnu zaradu od 6,4 milijarde evra za 2022. godinu, što je 27 odsto više u odnosu na profit koji je kompanija ostvarila 2021, zajedno s rekordnim zaostalim narudžbinama od 26,6 milijardi evra.

U prvom kvartalu 2023. godine profit "Rajnmetala" od prodaje oružja porastao je za oko 97 miliona evra. Zaostale narudžbine porasle su za osam odsto na godišnjem nivou, odnosno na 28,2 milijarde evra.

image