Svet

Lukašenko potpisao zakon o zabrani medija iz neprijateljskih zemalja

Zakon ima za cilj da štiti nacionalne interese u medijskoj sferi, ali i simetrično odgovori na neprijateljske akcije protiv Belorusije
Lukašenko potpisao zakon o zabrani medija iz neprijateljskih zemalja© Tanjug/Alexander Astafyev/Sputnik, Government Pool Photo via AP

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko potpisao je zakon kojim se predviđa mogućnost zabrane medija zemalja koje preduzimaju neprijateljske korake protiv beloruskih medija, saopštila je pres-služba predsednika.

Lukašenko je potpisao izmene i dopune zakona Republike Belorusije o masovnim medijima, koje imaju za cilj unapređenje mehanizama zaštite nacionalnih interesa u medijskoj sferi, kao i proširenje alata za odgovor na neprijateljske akcije protiv Belorusije, navodi se u poruci na sajtu beloruskog predsednika.

"Zakonom se propisuje mogućnost uvođenja zabrane delovanja stranih medija na teritoriji Republike Belorusije u slučaju da strane države ispolje neprijateljske radnje prema beloruskim medijima", precizirano je u saopštenju.

Takođe, predviđeni su uslovi za rad vlasnika servisa koji distribuiraju proizvode televizijskih i radio-difuznih medija.

Ujedno se proširuje lista osnova za ukidanje sertifikata o državnoj registraciji medija i ograničavanje pristupa internet-resursima.

Dokument je prethodno usvojio beloruski parlament.

Zamenica predsednika Komisije za ljudska prava, nacionalne odnose i medije donjeg doma beloruskog parlamenta Lilija Ananič izjavila je da predlog zakona predviđa mogućnost preduzimanja recipročnih kontramera protiv neprijateljskih zemalja koje nameću ograničenja beloruskim medijima, sprečavaju njihovu distribuciju u inostranstvu, pogoršavaju uslove za njihovo delovanje.

Objasnila je da će po obaveštenju Ministarstva spoljnih poslova Ministarstvo informisanja doneti odluke o recipročnim merama prema stranim medijima iz neprijateljskih zemalja koji su akreditovani u Belorusiji.

Sličan postupak će važiti i u slučaju ukidanja restriktivnih mera i zabrana.

image