Lukašenko potpisao zakon o zabrani medija iz neprijateljskih zemalja

Zakon ima za cilj da štiti nacionalne interese u medijskoj sferi, ali i simetrično odgovori na neprijateljske akcije protiv Belorusije

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko potpisao je zakon kojim se predviđa mogućnost zabrane medija zemalja koje preduzimaju neprijateljske korake protiv beloruskih medija, saopštila je pres-služba predsednika.

Lukašenko je potpisao izmene i dopune zakona Republike Belorusije o masovnim medijima, koje imaju za cilj unapređenje mehanizama zaštite nacionalnih interesa u medijskoj sferi, kao i proširenje alata za odgovor na neprijateljske akcije protiv Belorusije, navodi se u poruci na sajtu beloruskog predsednika.

"Zakonom se propisuje mogućnost uvođenja zabrane delovanja stranih medija na teritoriji Republike Belorusije u slučaju da strane države ispolje neprijateljske radnje prema beloruskim medijima", precizirano je u saopštenju.

Takođe, predviđeni su uslovi za rad vlasnika servisa koji distribuiraju proizvode televizijskih i radio-difuznih medija.

Ujedno se proširuje lista osnova za ukidanje sertifikata o državnoj registraciji medija i ograničavanje pristupa internet-resursima.

Dokument je prethodno usvojio beloruski parlament.

Zamenica predsednika Komisije za ljudska prava, nacionalne odnose i medije donjeg doma beloruskog parlamenta Lilija Ananič izjavila je da predlog zakona predviđa mogućnost preduzimanja recipročnih kontramera protiv neprijateljskih zemalja koje nameću ograničenja beloruskim medijima, sprečavaju njihovu distribuciju u inostranstvu, pogoršavaju uslove za njihovo delovanje.

Objasnila je da će po obaveštenju Ministarstva spoljnih poslova Ministarstvo informisanja doneti odluke o recipročnim merama prema stranim medijima iz neprijateljskih zemalja koji su akreditovani u Belorusiji.

Sličan postupak će važiti i u slučaju ukidanja restriktivnih mera i zabrana.