Nemiri u Francuskoj peti dan: Primećeni naoružani demonstranti, više od 700 uhapšenih (VIDEO)

U jučerašnjim neredima u Francuskoj je uhapšeno 719 osoba, povređeno je 45 policajaca i žandarma, a izgorelo je 577 vozila i 74 zgrade

Činilo se da su neredi širom Francuske u subotu bili manje intenzivni, pošto je desetine hiljada policajaca raspoređeno u gradovima širom zemlje nakon sahrane tinejdžera severnoafričkog porekla u koga je pucala policija nakon što nije zaustavio vozilo kojim je upravljao, piše "Rojters".

Noćas je, kako prenose francuski mediji, bilo mirnije, ali je uhapšeno više stotina ljudi. U jučerašnjim neredima u Francuskoj je uhapšeno 719 osoba, povređeno je 45 policajaca i žandarma, a izgorelo je 577 vozila i 74 zgrade, navodi se u današnjem, ažuriranom izveštaju francuskog ministarstva unutrašnjih poslova. 

Kako tvrde francuski zvaničnici, sinoć je u Lionu i Marseju nasilje bilo manjeg intenziteta nego dan ranije.

U Lionu su noćas uhapšene 33 osobe, a prethodne noći 74, duplo više, dok je u Marseju noćas uhapšeno 65 ljudi.

Rano jutros oko tri sata ministar unutrašnjih poslova Francuske Žerald Dermanin objavio je na Tviteru da je protekla noć bila "mirnija zahvaljujući odlučnoj akciji policije".

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci na kojima je snimljeno kako naoružani demonstranti mašu vatrenim oružjem, a lokalni mediji javljaju da su najmanje četiri policajca povređena u napadu vatrenim oružjem u predgrađu Liona.

Na ulicama francuskih gradova noćas je bilo 45.000 pripadnika bezbednosnih snaga.

Napadnut autobus s kineskim turistima

Generalni konzulat Kine u Marselju uputio je žalbu Francuskoj nakon što je u tom gradu napadnut autobus s kineskim turistima, od kojih su neki lakše povređeni, saopšteno je iz kineske Kancelarije za pitanja konzulata.

Kineski konzulat traži od Francuske da osigura bezbednost kineskih državljana i njihove imovine, preneo je Rojters.

Autobus je bio na meti učesnika protesta tokom nasilja koje je u proteklih nekoliko dana zahvatilo francuske gradove nakon što je tinejdžer severnoafričkog porekla ubijen u oružanom incidentu s policijom.

U saopštenju se navodi da su kineski turisti napustili Francusku.

Makron ostaje u Francuskoj

Predsednik Emanuel Makron odložio je državnu posetu Nemačkoj koja je trebalo da počne u nedelju kako bi se izborio sa najgorom krizom za njegovo rukovodstvo otkako su protesti "Žutih prsluka" krajem 2018. godine paralizovali veći deo Francuske.

"S obzirom na unutrašnju situaciju, predsednik Republike je nagovestio da želi da ostane u Francuskoj u narednih nekoliko dana", saopštila je Jelisejska palata.

Ubistvo sedamnaestogodišnjeg tinejdžera alžirskog i marokanskog porekla, koga je policajac upucao iz neposredne blizine u utorak ujutro u pariskom predgrađu Nanter, izazvalo je četiri noći nasilnih protesta u Parizu i gradovima širom Francuske u kojima su se demonstranti sukobili sa policijom.

Stotine policajaca i vatrogasaca je povređeno, a vlasti još nisu objavile izveštaje o povređenim demonstrantima.