Svet

Istorijsko obraćanje holandskog kralja: Robovi, izvinite

"Tražim oproštaj za ovaj zločin protiv čovečnosti", izjavio je kralj Vilem-Aleksandar povodom 160. godišnjice od zvaničnog ukidanja ropstva u Holandiji
Istorijsko obraćanje holandskog kralja: Robovi, izvinitewww.globallookpress.com © Albert Nieboer/Royal Press Europe

Holandski kralj Vilem-Aleksandar obeležio je 160. godišnjicu zvaničnog ukidanja ropstva u njegovoj zemlji izdavanjem istorijskog izvinjenja zbog uloge Holandije u trgovinu robovima.

"Na današnji dan sećamo se holandske istorije ropstva", rekao je Vilem-Aleksandar okupljenima u subotu, 1. jula, kod nacionalnog spomenika ropstvu u Amsterdamu.

"Tražim oproštaj za ovaj zločin protiv čovečnosti", izjavio je on.

Holandski kralj je napomenuo da se premijer Mark Rute izvinio za 250-godišnju ulogu zemlje u ropstvu prošlog decembra. 

"Danas stojim pred vama. Danas, kao vaš kralj i kao član vlade, izvinjavam se i osećam težinu reči u svom srcu i svojoj duši", rekao je.

Studija koju je naručila vlada, a koja je objavljena prošlog meseca, pokazala je da bi profit koji je holandska kraljevska loza Oranje ostvarila izrabljujući robove u periodu od 1675. do 1770. danas iznosio oko 600 miliona dolara.

Monarhija je veći deo tog bogatstva ostvarila preko Holandske istočnoindijske kompanije.

Krajem prošle godine kraljevska kuća je naručila opsežnu studiju uloge kraljevske porodice u holandskoj kolonijalnoj istoriji.

Vilem-Aleksandar je rekao da rasizam ostaje problem u Holandiji. Međutim, dodao je da su se "vremena promenila" i da su "lanci zaista prekinuti".

Dve grupe aktivista održale su protestnu šetnju pre kraljevog govora, proglašavajući da "neće biti izlečenja bez reparacija".

Premijer Rute je u decembru rekao da holandska vlada ne planira da isplati novac potomcima robova. Umesto toga, Amsterdam je uspostavio fond od 200 miliona evra za rešavanje posledica ropstva, kao što su inicijative za finansiranje za podizanje svesti o tom pitanju.

Holandsko kolonijalno carstvo je u različito vreme obuhvatalo delove Indonezije, Surinama, Brazila, Devičanskih ostrva, Mauricijusa i Šri Lanke. Većim delom azijske teritorije carstva upravljala je Holandska istočnoindijska kompanija nakon što je ona preuzeta od Portugalije. 

image