Svet

Da im se ne prelije iz Francuske: Britanska policija dobila veća ovlašćenja usled nemira na ulicama

Kritičari ove odluke tvrde da pooštreni zakoni predstavljaju pretnju za pravo na okupljanje, ali britanski zvaničnici kažu da bi te mere trebalo da spreče "sebičnu manjinu" da remeti život većine
Da im se ne prelije iz Francuske: Britanska policija dobila veća ovlašćenja usled nemira na ulicamaGetty © Hollie Adams / Stringer

Britanska policija dobila je nova, proširena ovlašćenja koja stupaju na snagu danas, a prema kojima će aktivisti koji protestima zaustavljaju saobraćaj i velike građevinske radove biti kažnjeni i momentalno premešteni, javlja AP.

Vlasti kažu da bi se, prema novom Aktu o javnom redu, demonstranti koji budu proglašeni krivim za kopanje podzemnih tunela radi ometanja izgradnje novih infrastrukturnih objekata, mogli suočiti sa tri godine zatvora.

Svako ko bude proglašen krivim za ometanje velikog transportnog projekta mogao bi biti osuđen na zatvor do šest meseci.

Zakonodavci su u više navrata kritikovali ekološke protestne organizacije, uključujući "Džast stop oil" i "Ekstinšn rebelion", organizacije koje su nastojale da podignu svest o hitnosti klimatskih promena organizovanjem višestrukih skupova visokog profila na najprometnijim autoputevima i putevima.

Njihovi protesti poslednjih godina često su izazivali ozbiljne smetnje za vozače.

Kritičari ove odluke tvrde da pooštreni zakoni predstavljaju pretnju za pravo na okupljanje, ali britanski zvaničnici kažu da bi te mere trebalo da spreče "sebičnu manjinu" da remeti život većine.

"Javnosti je dosta što im živote remete sebični demonstranti. Haos koji smo videli na našim ulicama bio je skandal", rekla je ministarka unutrašnjih poslova Suela Brejvermen.

AP podseća da su stotine demonstranata uhapšene prošle godine u Velikoj Britaniji zbog blokiranja glavnih puteva i mostova. Mnogi aktivisti su protestovali tako što su sedeli nasred puteva ili su sebe zalepili za kolovoz kako bi policiji otežali da ih ukloni. Takav način demonstriranja je izazovan i skup za snage reda, primećuje agencija.

image