Svet

Nove optužbe za britanske ratne zločine: SAS-ovci navodno ubili više od 80 civila u Avganistanu

Advokati avganistanskih porodica priložili su britanskom istražnom panelu nove tvrdnje u kojima se citira najmanje 30 sumnjivih slučajeva, u kojim je poginulo više od 80 Avganistanaca
Nove optužbe za britanske ratne zločine: SAS-ovci navodno ubili više od 80 civila u AvganistanuGetty © Darren McCollester/Getty Images

Pripadnici britanske Specijalne vazdušne službe (SAS) su pod sumnjom da su ubili desetine nenaoružanih civila u Avganistanu usred primene doktrine eliminisanja "svih borbeno sposobnih muškaraca" između 2010. i 2013. godine, rekli su advokati i porodice žrtava britanskom istražnom panelu.

Londonska advokatska firma "Li dej" priložila je nove tvrdnje u kojima se citira najmanje 30 sumnjivih slučajeva u kojima je poginulo više od 80 Avganistanaca. Javna istraga o navodnim ratnim zločinima britanskih snaga u Avganistanu pokrenuta je u decembru, a vodio ju je visoki sudija Hadon Kejv, koji je u martu uputio javni poziv za podnošenje dokaza.

Britanski specijalci su navodno pucali na sve mlade Avganistance na koje su naišli tokom sprovođenja racija, "bez obzira nivo pretnje koji su predstavljali." Jedan specijalac je "lično ubio" 35 Avganistanaca tokom šestomesečne misije u zemlji, navodi se u podnesku advokatske firme "Li Dej".

Ubistva su obično pravdana tvrdnjama da su Avganistanci bili naoružani, ali u nekim slučajevima je ubijeno više ljudi nego što je pronađeno oružja.

Advokati avganistanskih porodica rekli su da su viši britanski oficiri u to vreme izrazili bojazan da trupe Ujedinjenog Kraljevstva "ležerno zanemaruju život" Avganistanaca, ali da su vlasti na to reagovale "obimnim, višegodišnjim i višeslojnim zataškavanjem."

Racije na avganistanska imanja vršene su u potrazi za talibanskim borcima, često noću, tokom misije britanskih trupa Velike u provinciji Helmand, navodi "Gardijan".

U ranijim izveštajima se sumnjalo da je jedna jedinica SAS-a ubila 54 osobe, ali advokati porodica sada tvrde da je više vojnika bilo uključeno, kao i da su se incidenti dešavali tokom dužeg vremenskog perioda nego što se prethodno verovalo.

Advokati tvrde da su pronašli "verodostojne dokaze o rasprostranjenom i sistematskom obrascu protivpravnih i vansudskih ubistava."

Istraga vojne policije okončana je 2019. godine, kada su vojni zvaničnici Ujedinjenog Kraljevstva zaključili da nisu pronađeni dokazi o zločinima.

Međutim, advokati su tvrde da je štab specijalnih snaga uništio "nepoznatu količinu podataka" neposredno pre nego što je policija mogla ispitati potencijalne dokaze, uprkos tome što su im istražitelji naredili da ne brišu nikakav materijal koji se nalazi na njihovim serverima.

image