Svet

Rusija poziva na stvaranje posebnog finansijskog sistema u okviru ŠOS-a

Moskva predlaže stvaranje nezavisne razmene finansijskim informacijama u okviru ŠOS-a, rekao je ruski premijer
Rusija poziva na stvaranje posebnog finansijskog sistema u okviru ŠOS-aNone © Tanjug/Dmitry Astakhov, Sputnik, Government Pool Photo via AP

Premijer Rusije Mihail Mišustin saopštio je da je tokom današnjeg zasedanja Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) Moskva predložila stvaranje "sopstvenog sistema elektronske razmene finansijskim informacijama i vršenja bankarskih plaćanja".

Kako je naveo premijer, osnovni razlog za takav predlog je potreba da organizacija, u koju ulaze i neke od bivših republika SSSR-a i bitniji partneri Moskve, bude nezavisna od uticaja trećih strana kada su u pitanju finansijske operacije zemalja članica.

"Kao rezervne kanale u međusobnim proračunima, smatramo da je moguće koristiti nacionalne platforme međubankarskih telekomunikacija. Ovaj integrisani pristup stvoriće predvidljivije, razumljivije i pouzdanije uslove za naše preduzetnike. I naravno, važno je ubrzati prelazak na nacionalne valute", navodi se u zvaničnom saopštenju Vlade Rusije.

Po rečima Mišustina, upravo će takvi finansijski proračuni postati dominantni zbog činjenice da živimo u multipolarnom svetu.

Šangajska organizacija za saradnju osnovali su 2001. godine u Šangaju Kazahstan, Kina, Kirgizija, Rusija, Tadžikistan i Uzbekistan, a 2017. godine organizaciji su se pridružili i Indija i Pakistan. 

Zemlje posmatrači su Avganistan, Iran, Belorusija i Mongolija. 

Proces podizanja statusa Irana u okviru organizacije na nivo države članice započet je prošle godine. 

image