U Hagu se otvara Međunarodni centar za istraživanje rata u Ukrajini

Tužioci će prikupljati relevantne dokaze pre osnivanja specijalnog tribunala koji bi zvaničnicima Kremlja mogao da sudi zbog pokretanja rata u Ukrajini

Međunarodni centar za istraživanje rata u Ukrajini biće danas otvoren u Hagu, kao prvi korak ka mogućem osnivanju tribunala za krivičnu odgovornost zvaničnika Kremlja.

Londonski "Gardijan" prenosi, pozivajući se na AFP, da će Međunarodni centar za krivično procesuiranje zločina agresije (ICPA) imati tužioce iz Kijeva, EU, SAD i Međunarodnog krivičnog suda (ICC). 

Oni će istraživati sukob u Ukrajini i prikupljati relevantne dokaze pre osnivanja specijalnog tribunala koji bi zvaničnicima Kremlja mogao da sudi zbog pokretanja rata u Ukrajini, navodi list.

Visoki zvaničnici ICPA održaće danas konferenciju za novinare u sedištu Evrodžasta, pravosudne agencije EU, navodi se u njihovom saopštenju.

Konferenciji će, između ostalih, prisustvovati ukrajinski generalni tužilac Andrij Kostin, glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Kan, pomoćnik državnog tužioca SAD Kenet Polit i evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders.

Pozivi za formiranje specijalnog tribunala za Ukrajinu su se pojačali jer MKS, sud za ratne zločine sa sedištem u Hagu, nema mandat da istražuje zločin agresije, navodi list. 

MKS istražuje konkretnije ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u Ukrajini i u martu je izdao nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina zbog navodnih deportacija dece.