Francuski "Eho": BRIKS udara na SAD, stvara svoju valutu

Zemlje BRIKS-a čine više od 40 odsto svetske populacije, četvrtinu svetskog BDP-a, što je dovoljno za monetarne ambicije usmerene na zaštitu multipolarnog sveta u kome neće dominirati SAD, tvrdi francuski list

Zemlje BRIKS-a će ubrzati dedolarizaciju ako stvore jedinstvenu valutu, napisala je Kler Bargeles, kolumnistkinja francuskog lista "Eho". 

Kako je napomenula, jedno od glavnih pitanja na samitu BRIKS-a u Južnoj Africi, koji je zakazan za 22-24. avgust, biće stvaranje nove jedinstvene valute.

"Ova grupa od pet zemalja čini više od 40 odsto svetske populacije, skoro četvrtinu svetskog BDP-a i 18 odsto trgovine na planeti. Dovoljno da imaju monetarne ambicije koje su usmerene na zaštitu multipolarnog sveta u kome neće dominirati Sjedinjene Države", navela je ona, dodajući da će "generalno dominacija zapadnih zemalja biti stvar prošlosti".

BRIKS takođe istražuje druge načine za smanjenje zavisnosti od dolara, uključujući povećanje trgovine u lokalnim valutama, navela je Bargeles. Osim toga, moguće širenje ove međunarodne organizacije uključivanjem drugih zemalja može dedolarizaciji dati "neočekivani impuls".

Ranije je ministar za integracije i makroekonomiju Evroazijske ekonomske komisije Sergej Glazjev stvaranje nadnacionalne valute na platformi BRIKS ocenio kao obećavajuću ideju.