Zelenski: Rat nije završen dok god je Krim ruski

Ukrajinski predsednik ne razmatra ni jedan scenario koji podrazumeva mirno rešenje i ne predviđa da Kijev ima kontrolu na Krimom

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ne odustaje od planova da vrati Krim, uprkos problemima sa ukrajinskom ofanzivom, priznao je u intervjuu za Si-En-En.

"Ne možemo zamisliti Ukrajinu bez Krima. I dokle god Krim ostaje pod okupacijom Rusije, to znači jedno – rat još nije završen", rekao je Zelenski.

Pritom, ukrajinski predsednik ne razmatra ni jedan scenario za mirno rešenje situacije, koji ne bi predvideo vraćanje Kijevu kontrole nad Krimom. "U tom slučaju, to neće biti pobeda", rekao je.

Prema rečima ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, Ukrajina nije ostvarila svoje ciljeve ni na jednom delu fronta, a to svedoči o veštini ruskih vojnika i "evidentno nerealnim očekivanjima od hvaljenog zapadnog naoružanja".

Kijev pred CIA nema nikakav tajne, jer imaju dobre odnose, kazao je Zelenski.

"Naše obaveštajne službe međusobno komuniciraju", objasnio je i dodao da ima "dobre odnose" sa šefom CIA Vilijamom Bernsom.

Šef CIA je više puta posetio Kijev od početka Specijalne vojne operacije. Prema informacijama "Vašington posta", Berns i Zelenski su u subotu održali tajni sastanak i razgovarali o planovima Kijeva da vrati kontrolu nad izgubljenim teritorijama.

Između ostalog Bernsu je predstavljen plan da se do jeseni vrati značajan deo teritorija, da se postave artiljerijsko-raketni sistemi na granicu sa Krimom, a zatim počnu pregovori sa Moskvom.