Kineski ministar odbrane: Širimo saradnju sa Rusijom

Razvoj saradnje Rusiji i Kini će omogućiti da daju pozitivan doprinos održavanju regionalnog i svetskog mira i stabilnosti, kaže kineski ministar odbrane Li Šangfu

Kina i Rusija trebalo bi da organizuju više zajedničkih i vežbi i nastave saradnju u drugim oblastima kako bi podigle vojnu saradnju na novi nivo, izjavio je kineski ministar odbrane Li Šangfu.

"Razmena i saradnja oružanih snaga dve zemlje stabilno se razvijaju, ali ima prostora za dalje unapređenje", rekao je Šangfu tokom razgovora sa glavnokomandujućim Ratne mornarice Rusije Nikolajem Evmenovim u Pekingu, a prenelo Ministarstvo odbrane Narodne Republike Kine.

Prema njegovim rečima, odnosi oružanih snaga dve države nastaviće da se produbljuju i učvršćuju, konstantno napreduju i prelaze na novi nivo. Dodaje da se nada da će vojna saradnja ojačati komunikaciju na svim nivoima i proširiti praktičnu saradnju u stručnim oblastima.

On je naglasio da će razvoj saradnje Rusiji i Kini omogućiti da "daju pozitivan doprinos održavanju regionalnog i svetskog mira i stabilnosti".

Evmenov napominje da Moskva pridaje veliki značaj jačanju vojne saradnje sa Pekingom i da ima želju da održi blisku saradnju sa Kinom.

"Dve zemlje će organizovati zajedničke pomorske vežbe, krstarenja i druge važne aktivnosti koje se tiču obuke", kaže Evmenov.

Ekonomske i vojne veze Moskve i Pekinga ojačale su nakon izbijanja sukoba u Ukrajini u februaru 2022. godine. Iako nije pružala vojnu pomoć Rusiji, Kina se oduprla pritisku Zapada da zvanično osudi ili sankcioniše Rusiju. Kina dosledno poziva na mirno rešenje krize i ističe da su akcije Sjedinjenih Američkih Država i širenje NATO-a doprineli izbijanju sukoba.

Li Šangfu, koji je sredinom marta imenovan za ministra odbrane, Rusiju je prvi put posetio u aprilu. Tokom razgovora sa ruskim kolegom Sergejem Šojguom, on je rekao da je cilj putovanja bio da "svetu pokaže visok nivo kinesko-ruskih odnosa".

Prošlog meseca Rusija je potvrdila učešće u kineskim vojnim vežbama "Sever/Interakcija-2023" koje će biti održane u toku ove godine. Vazdušne snage dve države u junu su izvele šestu zajedničku patrolnu misiju iznad voda Japanskog i Istočnog kineskog mora.