Skoro 70 odsto Francuza podržava uvođenje vanrednog stanja

Pitanje uvođenja vanrednog stanja postavljeno je nakon višednevnih nemira u Francuskoj zbog smrti sedamnaestogodišnjaka, koga je tokom saobraćajne kontrole ubila policija

Skoro 70 odsto stanovnika Francuske podržava uvođenje vanrednog stanja u zemlji zbog nemira izazvanih ubistvom tinejdžera od strane policije, pokazuju rezultati istraživanja Francuskog instituta za javno mnjenje (IFOP), prenose "RIA Novosti".

Istraživanje IFOP-a sprovedeno je od 29. do 30. juna, a obuhvatilo je 1.005 osoba starijih od 18 godina. 

"Šezdeset devet odsto Francuza podržava uvođenje vanrednog stanja", preneo je IFOP, napominjući da je pitanje uvođenja vanrednog stanja postavljeno nakon višednevnih nemira u Francuskoj zbog smrti sedamnaestogodišnjaka, koji su uključili napade na policijske stanice, uništavanje državne imovine, požare itd.

Francuski policajci su prošlog utorka ubili 17-godišnjeg tinejdžera tokom saobraćajne kontrole u Nanteru, koji je, prema rečima bezbednosnih zvaničnika, odbio da se povinuje njihovim zahtevima. 

U brojnim gradovima u Francuskoj izbili su nemiri koji traju nekoliko dana. Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, demonstranti su, širom zemlje, zapalili oko 3.800 automobila, kao i zgrade policije i druge objekte. 

Iz Ministarstva privrede su naveli da je opljačkano oko 250 ekspozitura banaka, 200 prehrambenih prodavnica i oko 10 tržnih centara. 

Specijalne policijske snage, uključujući oklopna vozila i helikoptere, raspoređene su u više gradova. Privedeno je oko tri hiljade osoba, od kojih su mnogi maloletnici.

Vlada je saopštila da će razmotriti sve načine za zaustavljanje nemira, ali za sada nije uvedeno vanredno stanje, iako je u mnogim gradovima na snazi policijski čas.

Na vanrednoj sednici Vlade, predsednik je osudio nerede i "pozvao roditelje da budu odgovorni".

"Trećina uhapšenih su mladi ili vrlo mladi. Pozivam roditelje da drže decu koja su na protestima dalje od ulice. Odgovornost je roditelja, a ne države da ih zadrže kod kuće", rekao je Emanuel Makron, predsednik Francuske.