Turski poslanik: Pristupanje Švedske u NATO je pusti san

Oni učestvuju u provokacijama i u isto vreme traže odobrenje za članstvo u NATO-u: Švedska mora da uradi svoj domaći zadatak, prestane s provokacijama i isporuči osumnjičene za terorizam, rekao je Numan Kurtulmus

Švedska želja da postane član NATO ostaće pusti san ako ova zemlja nastavi s provokacijama i neizručivanjem osumnjičenih za terorizam Turskoj, rekao je portparol turskog parlamenta Numan Kurtulmus.

Paljenje Kurana koje je prošle nedelje počinio jedan aktivista u Stokholmu je "izuzetno provokativan, anti-islamski i anti-ljudski čin" koji ne može da se odbrani ni na jedan način, prokomentarisao je Kurtulmus za novine "Milijet".

Švedska tvrdi da je demokratska zemlja gde se poštuju različita uverenja i stavovi, ali ovo je dokazalo da to nije tačno, dodao je on i naglasio da činjenica da je Ankara odobrila pristupanje Finske NATO-u ne znači da će se to dogoditi i sa Švedskom.

"Oni učestvuju u provokacijama i u isto vreme traže odobrenje za članstvo u NATO-u. Turska je zemlja koja drži do svojih reči. Šta god kaže ili obeća, ispuni, ali takođe očekujemo i od drugih da se drže svojih reči. Za Švedsku, koja ne ispunjava svoja obećanja, očekivanje članstva u NATO-u je samo pusti san", naglasio je Kurtulmus.

Ipak, on je dodao da Turska nije izričito protiv članstva Švedske, ali da bi se to dogodilo "Švedska mora da uradi svoj domaći zadatak".

"Mora da spreči provokacije. Mora da isporuči vođe antiturskih terorističkih organizacija", istakao je turski poslanik.

Spaljivanje Kurana u Stokholmu na Kurban Bajram osudila je Turska i druge muslimanske zemlje, a u Iraku su zbog toga demonstranti upali u zgradu švedske ambasade. Upitan o ovom događaju, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da je uništavanje muslimanske svete knjige "uvredljivo i nepoželjno ali nije nužno nezakonito".