Vreme je dragoceno: Pistorijus želi dogovor o popravci "leoparda" u Poljskoj

Nemački ministar odbrane poručio da bi preduslovi za ulazak Ukrajine u NATO mogli da budu definisani tek po okončanju sukoba

Dogovori o osnivanju centra za popravku nemačkih tenkova "leopard" u Poljskoj morali bi da budu gotovi za deset dana, rekao je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus ističući da je vreme dragoceno.

Nemačke i poljske kompanije uključene su u ove razgovore, kao i vlade dveju zemalja, a glavni problemi su kompanije koje učestvuju u dogovorima oko osnivanja ovakvog centra, preneo je Rojters.

Izjava nemačkog ministra odbrane, koji se sastao sa poljskim kolegom Mariušom Blaščakom u poljskom gradu Zamošću, o tome da bi trebalo što pre završiti razgovore kako bi Berlin znao u kom pravcu da planira, tumači se kao prikrivena pretnja da će se tražiti lokacija van Poljske za popravku tenkova.

Pistorijus je, inače, u intervjuu za poljski list "Rečpospolita" najavio da će desetine tenkova "leopard" iz Nemačke i Danske stići u Ukrajinu narednih nedelja.

Dodao je da bi preduslovi za ulazak Ukrajine u NATO mogli da budu definisani tek nakon završetka rata.

"Za Ukrajinu je najvažnije da pobedi, a uslove za okončanje agresorskog rata mogu da odrede samo Ukrajinci. Podržavaćemo Ukrajinu sve dok bude bilo potrebno da se brani od brutalnog ruskog napada", rekao je Pistorijus.

Na pitanje zbog čega je Berlin oprezniji po pitanju članstva Ukrajine od većine članica NATO, nemački ministar je rekao da će predstavnici Kijeva na predstojećem samitu u Vilnjusu dobiti ravnopravno mesto za stolom.

"Ovo je veliki korak ka prilagođavanju strukturama i procesima NATO-a. Međutim, na mojim nedavnim sastancima sa generalnim sekretarom Jensom Stoltenbergom još jednom smo se usaglasili da Alijansa nikada ne sme da postane strana u sukobu. Dakle, nećemo moći da odgovorimo na pitanje o ulasku Ukrajine u NATO, sve dok traje rat. Tek tada ćemo svi mi, a mislim da će nas tada biti 32, zajedno sa Švedskom, odlučivati o uslovima ulaska u Alijansu", poručio je Pistorijus.

Podsetio je da su u maju pripremili novi paket pomoći od 2,7 milijardi evra koji uključuje drugo hitno potrebno oružje, kao i dodatne sisteme protivvazdušne odbrane IRIS-T SLM.

Uporedo sa razgovorima o mogućnosti popravke "leoparda" u Poljskoj, traju i oni koji se tiču protivvazdušnih sistema "patriot".

Nemačka je ustupila u februaru tri "patriota" Poljskoj koji su razmešteni u Zamošću oko 50 kilometara od granice s Ukrajinom.

Planirano je da oni tamo budu angažovani šest meseci, ali Poljska sada traži produženje tog perioda, najmanje do kraja ove godine. Međutim, kako se navodi Pistorijus nije odgovorio na ovaj zahtev Poljske.

Uz "patriote" u Poljskoj je stacionirano i oko 300 nemačkih vojnika, podseća se u izveštaju Rojtersa.

"Potpuna potčinjenost Belorusije, prebacivanje nuklearnog naoružanja ovoj zemlji, 'Vanger' grupa, sve to pokazuje da je pretnja (iz Rusije) stvarna. Zbog toga želimo da naglasimo da smo zainteresovani da 'patriot' sistemi ostanu na poljskom tlu najmanje do kraja godine", rekao je Blaščak.

Odnosi između Berlina i vladajuće poljske stranke Prava i pravde su zategnuti, obe strane ne slažu se po mnogim pitanjima, od isporuka oružja Kijevu, do plana EU za migrante koji je Poljska odbila, ističe se u tekstu.

Podseća se da je Nemačka ustupila "patriote" Poljskoj nakon što je prošlog novembra raketa koju je ispalila ukrajinska protivvazdušna odbrana pala u Poljsku i usmrtila dvoje ljudi.

Nemačka je zatražila da pošalje "patriote" Litvaniji kao vid zaštite uoči NATO samita u Vilnjusu 11. i 12. jula.