Svet

Prva dama Sirije u Moskvi: Bez oklevanja podržavamo naše ruske prijatelje (VIDEO)

Rusija i Sirija imaju zajedničke pristupe kako društvenim, tako i političkim pitanjima. Tokom cele istorije pa sve do danas, pretili su nam ekonomskom blokadom, rasparčavanjem i marginalizacijom kako bi uspostavili kontrolu nad nama, poručila je Asma el Asad
Prva dama Sirije u Moskvi: Bez oklevanja podržavamo naše ruske prijatelje (VIDEO)Getty © Photo by Salah Malkawi/Getty Images

Rusko društvo nas je bez oklevanja podržalo tokom rata u Siriji, stoga smo mi, bez oklevanja, podržavali i podržavaćemo naše prijatelje u borbi za svoju državu, poručila je ekskluzivno za RT Arabik supruga predsednika Sirije Bašara el Asada, Asma el Asad iz Moskve.

Naime, ona je doputovala u Rusiju povodom porodičnog događaja – njen sin, Hafez el Asad je diplomirao na Moskovskom državnom univerzitetu (MGU) sa odličnim uspehom.

"Zajednički izazovi postoje. Sirija i Rusija imaju zajedničke pristupe kako društvenim, tako i političkim aspektima. Tokom cele istorije pa sve do danas, Moskvi i Damasku su pretili ekonomskom blokadom, rasparčavanjem i marginalizacijom kako bi se uspostavila kontrola nad njima, što je samo po sebi već veliki izazov sada, a i u budućnosti", kazala je Asma el Asad.

Na pitanje novinara koji su to izazovi, sa kojima se sada svet suočava, Asadova je kazala da je glavni svetski izazov neoliberalizam koji se nameće svim narodima.

"Glavna svrha je brisanje, ne samo nacionalnog identiteta, već i ljudskog, kao i patriotizma, tradicije i običaja. Sve to čuva čovečanstvo i naravno porodicu, koja je osnovna ćelija svakog društva. Verujem da sve navedeno mora da postane osnova za dijalog među mladima, posebno među mladima naših, istočnih društava, jer su upravo ta društva najviše ugrožena, a u isto vreme su najsposobnija da se suprostave napadu zahvaljujući kulturi, moralu i vrednostima koje imaju", naglasila je. 

Izuzetnost se ne izražava ocenama

Supruga sirijskog predsednika je istakla da diploma govori o osobinama, koje čovek poseduje, a da su to tačnost, upornost, odgovornost i marljivost. Prema njenim rečima, kao i bilo koja majka, ponosna je na svog sina, za kojeg smatra da poseduje sve te osobine koje ga vode ka uspehu. 

"Izuzetnost se ne izražava ocenama, već sigurnošću osobe u to, da zna da dovede rad do kraja, odnosno da teži da sve u životu radi savršeno. To jednostavno postaje njegov pogled na svet i to se ne izražava samo u učenju, već i na poslu, u sportu i privatnom životu. Na primer, danas ne postoji koncept polupatriotizma ili polupripadnosti porodici. Ne možemo napola da volimo svoju profesiju. To je kultura razmišljanja, koja je dosta značajnija od ocena", naglasila je.

Na pitanje da li će možda početi da uči ruski jezik, Asma el Asad je kazala da će možda početi, jer je jezik most za komunikaciju i poznavanje kulture.

"Rusija ima bogatu kulturu i drevnu istoriju. Ako budem manje opterećena poslom, nadam se da ću imati priliku i vremena za to. Zašto da ne", zaključila je prva dama Sirije.

image