Svet

Lukašenko: Protiv Belorusije se vodi informacioni i ekonomski rat

Suočeni smo sa izazovima bez presedana za našu nezavisnost, poručio je predsednik Belorusije
Lukašenko: Protiv Belorusije se vodi informacioni i ekonomski ratwww.globallookpress.com © Bai Xueqi/XinHua

Belorusija se suočava sa izazovima bez presedana za svoju nezavisnost, i to u uslovima informacionog i ekonomskog rata, izjavio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

Naime, Belorusija danas slavi Dan nezavisnosti, godišnjicu oslobođenja Minska od nacističkih osvajača 1944. godine.

"Ne zaboravite – svet je veoma krhak. Da, živimo pod vedrim nebom, ali u uslovima rata – informacionog i ekonomskog. Suočeni smo sa izazovima bez presedana za našu nezavisnost", kazao je Lukašenko na svečanoj ceremoniji dodele nagrada radnicima iz kulture.

Predsednik je istakao da za Beloruse nezavisnost znači sloboda i život koji daju generacije pobednika. 

"Sećamo se da su u različitim periodima istorije naši preci branili ovu slobodu, i to ne samo oružjem u rukama", istakao je.

Lukašenko je podsetio kako su umetnici tokom Velikog otadžbinskog rata uvek bili sa državom, sa svojim narodom. 

"Umetnici su branili otadžbinu, dizali moral vojnicima svojim koncertima, dok se neko borio. Danas, nažalost, tema građanske dužnosti, patriotizma, privrženosti interesima zemlje kako u kulturnom okruženju tako i u savremenim delima ne zvuči tako akutno kao tada", dodao je.

Lider Belorusije je naglasio da "kakva će biti budućnost Belorusije, kakva će biti budućnost Belorusa" zavisi, između ostalog, od umetnika. 

"U potrazi za glasnom slavom ne gubite osećaj za meru i ličnu odgovornost. Veoma je lako preći granicu iza koje počinje crnilo i izdaja. Ali mnogo je teže povratiti poverenje. Govorim o poverenju celog naroda. Morate stvarati za narod i u ime mira", poručio je.

Lukašenko je istakao da "nijedan narod na svetu ne može biti istinski nezavisan bez bogatog kulturnog nasleđa i snažnog duhovnog temelja". 

"Vi to stvarate – ljudi umetnosti. Vi ste ti koji hvatate istorijski trenutak, prikazujući ga u umetničkoj reči, muzici, slikarstvu, arhitekturi i skulpturi, na filmu, u digitalnom obliku. Drugim rečima, vi sačinjavate hroniku života jedne generacije, života naše države vekovima. Otići ćemo, ali ovo će ostati. Vaše delo je ono što zovemo istorijsko pamćenje i nacionalno blago. Ono što nas čini nacijom i jedan je od uslova našeg suvereniteta", zaključio je Lukašenko.

image