Svet

Ruski ambasador u Nemačkoj: Zatvaranje konzulata destruktivan korak

Nemci su odlučili da zabrane rad predstavništvima Rusije u Hamburgu, Lajpcigu, Minhenu i Frankfurtu na Majni
Ruski ambasador u Nemačkoj: Zatvaranje konzulata destruktivan korakwww.globallookpress.com © Christian Charisius/dpa

Odluka Berlina da protera više od 20 ruskih diplomata i do kraja godine zatvori četiri od pet generalnih konzulata Rusije destruktivan je korak za rusko- nemačke odnose, istakao je ambasador Rusije u Nemačkoj Sergej Nečajev u saopštenju objavljenom na sajtu ambasade.

Na crnoj listi Nemaca našla su se predstavništva u Hamburgu, Lajpcigu, Minhenu i Frankfurtu na Majni, a takva odluka Nemačke, kako ističe Nečajev, zadire u prava i interese stotina hiljada ruskih državljana koji stalno borave u Nemačkoj, a takođe značajno otežava rad njihovih konzularnih službi.

"Trenutno smo suočeni sa ozbiljnim izazovima, pre svega organizacione i tehničke prirode", rekao je Nečajev.

Prema rečima ambasadora, rad generalnih konzulata će se postepeno sužavati, a poslovi zatvorenih predstavništava biće prebačeni u Berlin i Bon .

"Ulažu se napori da se ublaže negativne posledice odluke nemačke strane, da se očuvaju mogućnosti konzularnih usluga za ruske državljane, uključujući opremanje novih konzularnih prostorija, prijemnih izloga, organizovanje poseta konzularnih zasedanja, optimizaciju aktivnosti viza i uslužne centre", naglasio je ambasador.

"RIA Novosti" podsećaju da je rusko ministarstvo spoljnih poslova ranije, reagujući na neprijateljske akcije Berlina, odličilo da odgovori proterivanjem nemačkih diplomata iz Rusije, kao i da značajno ograniči maksimalan broj zaposlenih u nemačkim diplomatskim predstavništvima u Ruskoj Federaciji.

 

image