Svet

Prednost imaju bogati: Harvard na udaru zbog favorizovanja dece bivših studenata i rođaka donatora

Šanse belog kandidata sa "nasleđem" za upis na "Harvard" petostruko veće u odnosu na jednako uspešnog kandidata kome roditelji i rođaci nisu nekadašnji studenti ili donatori
Prednost imaju bogati: Harvard na udaru zbog favorizovanja dece bivših studenata i rođaka donatoraGetty © Photo by Scott Eisen

Harvardov poseban tretman za prijem studenata čiji su roditelji alumnisti, ili čiji su rođaci donirali novac, zapravo je afirmativna akcija za bogate, piše "Njujork tajms". 

U žalbi podnetoj u ponedeljak, grupa pravnih aktivista je zahtevala da savezna vlada tome stane na kraj, tvrdeći da je pravičnost u tom domenu još veći imperativ nakon što je Vrhovni sud SAD doneo presudu da je uzimanje u obzir rase kandidata pri upisu na fakultet protivustavno.

Tri grupe iz Bostona zatražile su da Odeljenje za obrazovanje preispita spornu praksu, navodeći da politika prijema na koledž diskriminiše kandidate afromeričkog, latinoameričkog i azijskog porekla u korist manje kvalifikovanih kandidata belaca koji imaju porodične veze sa bivšim studentima i donatorima.

"Zašto nagrađujemo decu za privilegije i prednosti koje su stekle prethodne generacije", pitao je Ivan Espinoza-Madrigal, izvršni direktor firme Advokati za građanska prava koji vodi slučaj. "Prezime vaše porodice i veličina vašeg bankovnog računa nisu merilo zasluga i ne bi trebalo da utiču na proces prijema na fakultet."

Kako navodi "Njujork tajms", do žalbe liberalnih grupa dolazi nekoliko dana nakon što je konzervativna grupa, "Studenti za pošteni prijem", dobila svoj na Vrhovnom sudu. 

Anketa koju je prošle godine objavio "Pju risrč centar" pokazala je da sve veći udeo javnosti (oko 75 odsto) smatra da tzv. nasleđe deteta ne treba da bude relevantan faktor pri prijemu na fakultet. 

Peter Arćidijakono, ekonomista sa Univerziteta Djuk koji je analizirao podatke sa Harvarda, otkrio je da su šanse belog kandidata sa "nasleđem" petostruko veće u odnosu na jednako uspešnog kandidata kome roditelji i rođaci nisu nekadašnji studenti ili donatori.

Pritužbu Odeljenju za obrazovanje podnele su tri grupe - "Čika projekat", organizacija "Ekonomski razvoj Afričke zajednice Nove Engleske" i "Velika Bostonska Latino mreža".

image