Netanijahu: Izraelska antiteroristička operacija u Dženinu će trajati koliko bude bilo potrebno

Poslednjih meseci, Dženin je postao sigurno utočište za terorizam iz kog su dolazili žestoki napadi na izraelske muškarce, žene i decu, rekao je premijer Izraela

Izraelska vojna operacija u Dženinu ima za cilj zaustavljanje terorizma i trajaće onoliko koliko bude potrebno za postizanje ciljeva, rekao je premijer Izraela Benjamin Netanijahu prisutnima na proslavi u američkoj ambasadi u Jerusalimu.

"Poslednjih meseci, Dženin je postao sigurno utočište za terorizam iz kog su dolazili žestoki napadi na izraelske muškarce, žene i decu", rekao je on, opisujući militante na Zapadnoj obali kao "najlegitimniju metu na planeti – ljude koji žele da unište njihovu državu".

Navodeći da će se operacija "nastaviti onoliko dugo koliko je potrebno da se misija završi", premijer Izraela je dodao da ta država čini sve da izbegne civilne žrtve dok na palestinskoj teritoriji ostvaruje svoje pravo na samoodbranu.

Izraelske odbrambene snage su započele najveći upad u izbeglički kamp Dženin od Druge intifade u ponedeljak rano ujutru vazdušnim napadima i napadima na, kako se navodi, terorističku infrastrukturu koja podrazumeva i zajednički štab većeg broja oružanih grupacija, a "koja se nalazi pored škola, medicinskog centra i civilnih kuća".

Nakon hitnog sastanka palestinskih lidera u Ramali, palestinske vlasti su odlučile da prekinu kontakt i sastanke sa Izraelom i ograniče komunikaciju sa SAD zbog toga što se Izrael nije pridržavao bezbednosnih sporazuma koje su dve vlade potpisale ranije ove godine. Palestina je pozvala UN da pruži zaštitu Palestincima i kao odgovor na najnoviji napad uvede sankcije Izraelu.

Operacija je takođe izazvala gnev tela UN i EU zaduženih za postizanje mira u Izraelu i Palestini, a Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat su je "snažno osudili". Američki Stejt department saopštio je da "budno prati situaciju". 

Izraelske snage su poslednjih meseci više puta vršile racije u Dženinu, tvrdeći da ga terorističke grupe koriste kao bazu za operacije. Iako je izraelski centralni komandant general-major Jehuda Fuks priznao da jedan napad na pogranični grad neće "okončati problem terora za Državu Izrael ili napade iz Dženina", on je objasnio da je sada bilo potrebno "nešto značajnije" od uobičajenih odgovora.

Izraelski diplomatski izvor rekao je za "Džerusalim post" da su SAD pre 10 dana obaveštene da izraelska vojska planira antiterorističku misiju u Dženinu i da su prihvatile tu ideju. Izvor je tvrdio da je invazija bila poslednje sredstvo i da je Izrael čekao dve godine da palestinske vlasti obuzdaju teroriste, ali da na kraju "fokusirana operacija nije mogla da bude izbegnuta".