Svet

Kina ograničava izvoz materijala za proizvodnju čipova

Potez da se kontrolišu retki elementi koje Peking klasifikuje kao strateške dolazi u trenutku kada Vašington razmatra nova ograničenja za isporuku haj-tek mikročipova u Kinu
Kina ograničava izvoz materijala za proizvodnju čipovawww.globallookpress.com © Wiktor Dabkowski

Kina će kontrolisati izvoz pojedinih metala koji se naširoko koriste u industriji poluprovodnika, objavilo je tamošnje ministarstvo trgovine, što je nova mera u sve intenzivnijem ratu Pekinga i Vašingtona oko pristupa visokotehnološkim mikročipovima.

Pomenuta mera, čiji je cilj zaštita kineske nacionalne bezbednosti i interesa, zahtevaće od izvoznika da traže dozvolu za isporuku nekih proizvoda od galijuma i germanijuma, prenosi Rojters.

Do odluke da se kontrolišu retki elementi koje Peking klasifikuje kao strateške dolazi u trenutku kada Vašington razmatra nova ograničenja za isporuku haj-tek mikročipova Kini.

Nove kineske mere stupaju na snagu 1. avgusta, a primenjivaće se na osam hemijskih jedinjenja koja sadrže galijum i na šest jedinjenja s germanijumom. Germanijum se inače koristi i u optičkim kablovima i solarnim panelima.

Kinesko ministarstvo trgovine saopštilo je da će izvoznici morati da prođu proceduru za izdavanje izvoznih dozvola, te da će biti kažnjeni svi koji prekrše nove propise.

Kina proizvodi većinu svetskog galijuma i germanijuma, metala izuzetno važnih za tehnološke proizvode. Godine 2022. najveći uvoznici kineskih proizvoda od galijuma bili su Japan, Nemačka i Holandija, a germanijuma – Japan, Francuska, Nemačka i SAD.

Sjedinjene Države i Holandija tokom leta takođe pripremaju nova ograničenja prodaje opreme za proizvodnju čipova, ne bi li tako sprečile da se njihova tehnologija koristi za jačanje kineske vojske.

image