Svet

Si Đinping na samitu ŠOS-a: Nesporazume rešavamo dijalogom, moramo da sprečimo novi hladni rat

Zemlje članice Šangajske organizacije za saradnju treba dostojno da slede slavnu istorijsku misiju, da budu stilizirajući i konstruktivni faktor na planeti, istakao je lider Kine
Si Đinping na samitu ŠOS-a: Nesporazume rešavamo dijalogom, moramo da sprečimo novi hladni ratwww.globallookpress.com © Ju Peng

Savremeni svet trpi velike, tektonske promene, pred čovečanstvom je suštinski izbor, mir ili konflikt, saradnja ili sukob, rekao je predsednik Kine Si Đinping na ovogodišnjem samitu organizacije.

Zemlje članice ŠOS-a treba dostojno da slede slavnu istorijsku misiju, da budu stabilizujući i konstruktivni faktor na planeti, kazao je.

U te svrhe predložio je članicama organizacije, da neguju solidarnost i poverenje, da putem dijaloga rešavaju probleme i da čvrsto podržavaju jedna drugu zarad zajedničkog prosperiteta.

Prema njegovim rečima, treba detaljno da razmotre i spoljnu politiku kako bi njihov rad bio usmeren na dobrobit naroda.

"Moramo nezavisno da razvijamo spoljnu politiku zasnovanu na zajedničkim i dugoročnim interesima našeg regiona. Moramo da budemo oprezni protiv pokušaja spolja da se podstakne novi hladni rat. Da se kategorički suprotstavimo bilo kakvim pokušajima mešanja spolja i inspirisanju obojenih revolucija pod bilo kojim izgovorom", rekao je Si.

Pritom mora da se stane na put pokušajima da se podstakne novi hladni rat, dodao je kineski lider.

Prema njegovom mišljenju, umesto konkurencije, zemlje treba da slede kurs saradnje, uvažavajući interese jedne druge. Kina je, sa svoje strane, „spremna da svetu pruži nove mogućnosti zarad lepog sveta“, dodao je Si.

"Moramo da sprečimo treći svetski rat i sprečimo blokovsku politiku na našem regionu. Moramo da se odupremo obojenim revolucijama i mešanju spoljnih sila u poslove zemalja regiona", dodao je.

"Moramo čvrsto u svojim rukama da držimo sopstvenu sudbinu procvata i razvoja", naglasio je i dodao da sve protivrečnosti bi morale da se rešavaju kroz dijalog i konsultaciju.

Pritom, zemlje članice ŠOS-a moraju da reše aktuelne probleme koje pred njima stoje kako bi učvrstili bezbednost u regionu. "Moramo da unapredimo bezbednost, da sprovodimo zajedničke operacije i da se zajedno borimo protiv zla", naglasio je.

Zemlje ŠOS-a moraju da se odupru jednostranim ekonomskim sankcijama, moraju da se suprotstave hegemonizmu i da brane svetski poredak zasnovan na međunarodnom pravu, istakao je.

Si Đinping je predložio i povećanje učešća nacionalnih valuta u obračunima između zemalja organizacije.

Danas se planira prijem islamske republike Iran kao punopravnog člana i potpisivanje memoranduma o namerama Belorusije za pristupanje ŠOS-u, pa je Si Đinping iskoristio priliku i čestitao liderima ovih zemalja.

Podsetimo, danas se u onlajn-formatu održava ovogodišnji samit ŠOS-a kojem prisustvovuje i lider Rusije Vladimir Putin. Organizacija je osnovana 2001. godine, a u nju danas ulaze Indija, Kazahstan, Kina, Kirgistan, Rusija, Tadžikistan, Pakistan i Uzbekistan

Proces pristupanja Irana započet je 2021. godine, a 2022. godine usvojen je dokument o otpočinjanju procedure koja ima za cilj i učlanjenje Belorusije u organizaciju.

Zemlje posmatrači za sada su Avganistan, Belorusija, Iran i Mongolija, a partnerske zemlje su Azerbejdžan, Jermenija, Kambodža, Nepal, UAE, Turska i Šri Lanka.

image