Svet

Britanka otpuštena zbog stava da se biološki pol ne menja dobila odštetu od 100.000 funti

Mislim da se time šalje poruka poslodavcima da je ovo diskriminacija kao i svaka druga i da naknada može biti značajna, rekla je Maja Forstater
Britanka otpuštena zbog stava da se biološki pol ne menja dobila odštetu od 100.000 funtiGetty © Photo by Oli Scarff

Maju Forstater otpustio je tink-tenk Centar za Globalni razvoj (CDG) nakon što se na Tviteru izjasnila protiv planova Vlade Velike Britanije da reformiše Zakon o prepoznavanju polova kako bi i ljudi bez medicinskog opravdanja i dijagnoze tzv. rodne disforije mogli da se identifikuju kao pripadnici suprotnog pola.  

Međutim, troje sudija iz Londona je presudilo da će "društveno osvešćena" organizacija morati da joj plati odštetu od 91.500 funti i kamatu od 14.904,31 funti za gubitak zarade i povredu osećanja nakon otkaza. 

Kako prenosi "Tajms", viši sud je presudio da su njeni stavovi pravno klasifikovani kao "filozofsko uverenje" i da su zaštićeni zakonima o ravnopravnosti. 

"Srećna sam što je gotovo i srećna sam što sam dobila značajnu nadoknadu. Mislim da se time šalje poruka poslodavcima da je ovo diskriminacija kao i svaka druga diskriminacija i da naknada može biti značajna", rekla je ona za britanski list dodajući da "toliko organizacija i dalje veruje u ono što im kažu aktivisti, da je svako ko priznaje pravi pol zaluđen, a zapravo su oni fanatični i imaju predrasude".

Tribunal je 2022. godine presudio da je Forstater imala pravo da kritikuje stavove sa kojima se ne slaže i da je to uradila na legitiman način.

Autorka Harrija Pottera Džej-Kej Rouling, koja je i ranije podržala Forstater, čestitala joj je nakon presude o odšteti.

"Čestitam Maji Forstater koja dobija preko 100.000 funti nadoknade od CDG-a, za koji je utvrđeno da ju je diskriminisao zbog rodno kritičnih uverenja, koja su, kako je u njenom slučaju utvrđeno, dostojni poštovanja u demokratskom društvu", istakla je poznata spisateljica.

image