Mask i Stiven King ukrstili rogove oko Tvitera

Bestseler pisac Stiven King sukobio se sa novim vlasnikom Tvitera, Ilonom Maskom u vezi sa plaćanjem "članarine" na ovoj društvenoj mreži

Osnivač kompanija "Tesla" i "SpeksIks" i novopečeni vlasnik Tvitera, Ilon Mask sukobio se sa bestseler piscem Stivenom Kingom koji mu je poručio da će se isključiti sa društvene platforme ako bude morao da plaća 20 dolara mesečno kako bi ostao na mreži.

Mask je posle višemesečnog pregovaranja preuzeo kontrolu nad Tviterom prošle sedmice.

Portal "Verdž" preneo je, pozivajući se na dobro obaveštene izvore, da Mask planira da naplaćuje verifikaciju naloga sa 20 dolara mesečno kako bi korisnici imali plavu kvačicu pored svog imena. To je izazvalo kontroverzu među brojnim korisnicima Tvitera, budući da su verifikacije trenutno besplatne.

Pisac Stiven King poručio je da mu ne pada na pamet da plaća 20 dolara kako bi ostao na mreži na kojoj je prilično aktivan. "Oni bi trebalo mene da plate", poručio je nebiranim rečnikom.

U odgovoru na Kingov tvit, Mask mu je poručio: "Moramo da plaćamo račune nekako! Tviter ne može da se oslanja isključivo na oglašivače."

Milijarder je predložio Kingu da plaća osam dolara mesečno.

"Objasniću ovo u dužoj formi. To je jedini način da se pobede botovi i trolovi", dodao je Mask. Uklanjanje botova bio je jedan od glavnih planova Maska kada je prvi put ponudio da kupi Tviter u aprilu.

King još uvek nije odgovorio na Maskovu ponudu, a pojedini korisnici su "isprozivali" pisca poručivši mu da je dovoljno imućan da plati verifikaciju. King je jednom odgovorio: "Nije stvar u novcu, već u principu."

Plaćanje verifikacije, piše portal "Insajder", jedna je od nekoliko kontroverzi koje su povezane sa Maskovim preuizimanjem društvene mreže. Ostale su otpuštanje više direktora i menadžera, otkazi koje je dobilo 20 odsto osoba i porast govora mržnje na platformi.