Makron obećao veću vojnu podršku Zelenskom

Francuska organizuje međunarodnu konferenciju kako bi pomogla Ukrajini da prebrodi zimu

Francuski predsednik Emanuel Makron i ukrajinski lider Vladimir Zelenski organizovaće međunarodnu konferenciju kako bi podržali Ukrajince da prebrode zimu. U telefonskom razgovoru dvojice lidera odlučeno je da događaj bude održan 13. decembra u Parizu.

"Uskoro će početi pripreme sa ostalim ukrajinskim partnerima", poručili su iz Jelisejske palate, a najavili su i "bilateralnu konferenciju u cilju uključivanja francuskih kompanija", koja bi trebalo da bude održana dan ranije 12. decembra. 

Makron je ukrajinskom lideru potvrdio "punu angažovanost Francuske na povećanju vojne podrške Ukrajini i to u najkraćem mogućem roku, a naročito u pogledu protivvazdušne odbrane."

Zelenski se oglasio na Tviteru poručivši da je sa francuskim kolegom imao "izuzetno važan i produktivan razgovor", a najavio je i "konkretne odluke o jačanju odbrambenih kapaciteta Ukrajine", kao i "inicijative za obnavljanje uništene energetske infrastrukture".

Francuska pomoć Ukrajini

Prema podacima Instituta za svetsku ekonomiju Kiel, Francuska je na 8. mestu prema obimu pomoći koju je poslala Ukrajini, uključujući finansijsku, humanitarnu i vojnu pomoć zajedno. 

Makron je početkom oktobra potvrdio da Pariz razmatra da pošalje dodatnih šest topova Cezar u Ukrajinu, pored već isporučenih 18. Ovi topovi, ponos francuske artiljerije, imaju domet od 40 kilometara, podseća francuski informativni kanal "BFM TV". 

Pored toga, Francuska je do sada obezbedila protivtenkovske i protivvazdušne rakete, oklopne transportere (VAB), gorivo, opremu i petnaest vučnih topova kalibra 155 mm TRF1, a razmatra i isporuku 20 oklopnih vozila Bastion.

Ministar oružanih snaga Sebastijen Lekornu naglasio je da Francuska ne vrši transfere oružja "koji bi ugrozili francuski narod".