Svet

Stoltenbergu produžen mandat: Zvao Zelenskog i obećao mu da će Ukrajinu približiti NATO-u

Odluku će podržati šefovi država i vlada NATO-a na samitu u Viljnusu, saopšteno je iz Alijanse
Stoltenbergu produžen mandat: Zvao Zelenskog i obećao mu da će Ukrajinu približiti NATO-u© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

NATO saveznici su se danas saglasli da produže mandat generalnog sekretara Jensa Stoltenberga za još godinu dana, do 1. oktobra 2024. godine.

Odluku će podržati šefovi država i vlada NATO-a na samitu u Viljnusu, saopšteno je iz Alijanse.

Saveznici su zahvalili Stoltenbergu na vođstvu i posvećenosti, koji su, piše u saopštenju, bili od ključnog značaja za očuvanje transatlantskog jedinstva suočenim sa bezbednosnim izazovima bez presedana.

"Počastvovan sam odlukom NATO saveznika da mi produže mandat generalnog sekretara. Transatlantska veza između Evrope i Severne Amerike je obezbedila našu slobodu i bezbednost skoro sedamdeset pet godina, a u opasnijem svetu, naša velika alijansa je važnija nego ikad", rekao je Stoltenberg.

Samo nekoliko sati nakon potvrde da je Stoltenbergu produžen mandat, generalni sekretar pohvalio se da je razgovarao sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim.

"Veoma dobar razgovor sa predsednikom Zelenskim o najnovijim dešavanjima u Ukrajini i našim pripremama za Samit NATO-a. U Viljnusu saveznici će doneti odluke da pojačaju podršku na duge staze, unaprede naše političke veze i približe Ukrajinu NATO-u", naveo je Stoltenberg na Tviteru.

Američki predsednik Džo Bajden je danas pozdravio odluku NATO-a.

"Svojim stabilnim vođstvom, iskustvom i rasuđivanjem, generalni sekretar Stoltenberg je vodio našu Alijansu kroz najznačajnije izazove u evropskoj bezbednosti od Drugog svetskog rata", poručio je Bajden, navodi se u saopštenju koje je objavila Bela kuća, prenosi Rojters.

On je istakao da je NATO "jači, ujedinjeniji i svrsishodniji nego što je ikada bio".

"Radujem se nastavku rada sa generalnim sekretarom Stoltenbergom na daljem jačanju Alijanse sledeće nedelje na samitu NATO-a u Viljnusu i uoči samita NATO-a povodom 75. godišnjice u Vašingtonu sledeće godine", poručio je Bajden.

Stoltenberg, koji je na čelu NATO-a od oktobra 2014. godine, trebalo je da se povuče ove jeseni. Njemu je mandat produžen četvrti put.

image