Svet

Austrijski vojni ekspert: Prva faza ukrajinske ofanzive je propala

Pukovnik Markus Rajzner smatra da je ukrajinskoj vojsci za prodor potrebno funkcionalno vazduhoplovstvo i veliki broj sistema preciznog naoružanja
Austrijski vojni ekspert: Prva faza ukrajinske ofanzive je propalawww.globallookpress.com © Ashley Chan

U prvoj fazi kontraofanzive, ukrajinska vojska je pokušala da napreduje kao "iz udžbenika američke vojske", smatra austrijski vojni ekspert Markus Rajzner, prenosi nemački "Velt". Rusi su bili dobro pripremljeni. Sada oružane snage Ukrajine isprobavaju novu taktiku.

Prema rečima austrijskog pukovnika i vojnog stručnjaka Markusa Rajznera, kijevske oružane snage su promenile taktiku u kontraofanzivi: "Prema mom mišljenju, prva faza ukrajinske ofanzive je propala", rekao je Rajzner, komandant Garde austrijskih oružanih snaga, u intervjuu za NTV.

Vojska je pokušala da "masovno napreduje, kao iz udžbenika američke vojske", ali je onda shvatila da su Rusi suviše dobro pripremljeni i da ukrajinske snage ne mogu ostvariti prodor.

Posle operativne pauze, vojska se sada konsolidovala i promenila taktiku. "To je dobra vest", dodao je Rajzner. "Sada Ukrajinci pokušavaju da napadaju sa malim jurišnim grupama. Ova taktika je veoma, veoma spora, ali, funkcioniše."

Pukovnik je uporedio trenutnu situaciju sa utakmicom američkog fudbala: "Obe strane su u početnoj poziciji, onda igrači iz oba tima trče jedni prema drugima. Ili se probijate, ili ste rame uz rame s protivnikom i pokušavate da budete jači", objasnio je Rajzner. "Pitanje je ko ima moć da zadrži osvojene pozicije."

Rajzner je potvrdio da je za proboj ukrajinskoj vojsci potrebno funkcionalno vazduhoplovstvo, ili "veliki broj sistema preciznog naoružanja."

Na ovaj način Ukrajina bi mogla da poveća pritisak na rusku logistiku, rekao je Rajzner. "To je kao kada pokušavate da izvučete prostirku ispod fudbalera sa kojim se suočavate."

image