Svet

Pronađena peta žrtva pucnjave u Filadelfiji, Bajden pozvao na borbu protiv epidemije nasilja

Broj zločina počinjenih uz pomoć vatrenog oružja u SAD je na rekordnom nivou
Pronađena peta žrtva pucnjave u Filadelfiji, Bajden pozvao na borbu protiv epidemije nasilja© Tanjug/Tyger Williams/The Philadelphia Inquirer via AP

Ukupno pet osoba je ubijeno, a dvoje maloletnika, od dve i 13 godina, povređeni su u masovnoj pucnjavi u Kingsesingu u Filadelfiji.

Incident se dogodio u blizini 56. ulice i avenije Čester gde su stradala četiri muškarca, i iako se inicijalno mislilo da je ta brojka zaključna suma zločina, danas je pronađena još jedna žrtva.

Reč je o petom muškarcu koji je naknadno nađen mrtav u obližnjoj kući, takođe sa ranama od vatrenog oružja.

"Smatramo da je i ovaj zločin povezan sa šestostrukim ubistvom. Verujemo da je ovo sedma žrtva, odnosno peta ubijena osoba", kaže glavni inspektor Skot Smol.

Povodom ove ali i drugih masovnih pucnjava koje u poslednjih nekoliko dana potresaju SAD,  oglasio se i predsednik Džozef Bajden poručivši da oružano nasilje razara američke zajednice.

"U poslednjih nekoliko dana, širom SAD - od Filadelfije, Fort Vorta i Baltimora, preko Lansinga i Vičite do Čikade, naša nacija je ponovo pretrpela talas tragičnih i besmislenih pucnjava", naveo je Bajden.

Potrebno je, kaže on, preduzeti mnogo više akcija kako bi se izašlo na kraj sa "epidemijom oružanog nasilja koje razdire naše zajednice", navodi se u saopštenju Bele kuće u kome se dodaje i da je Bajden pozvao republikanske kongresmene da  sa demokratama razgovaraju o reformi zakona o oružju.

Stope ubistava vatrenim oružjem u Sjedinjenim Državama rastu poslednjih godina, rekao je nedavno direktor Nacionalne saradnje za istraživanje oružanog nasilja, pri korporaciji RAND Endru Moral.

"SAD doživljavaju stope ubistava vatrenim oružjem koje nismo videli od ranih devedesetih tokom epidemije krek kokaina. Istovremeno, u porastu je i broj samoubistva vatrenim oružjem u poslednjih 15 godina i sada su na nivou višem nego ikad u zadnjih pola veka", rekao je on za Ju-Es-Ej tudej.

Samo toku ove godine zabeleženo je 300 masovnih pucnjava sa četiri ili više žrtava, što je za 14 odsto više nego prošle godine.

image