Šef turske diplomatije: Ulazak Švedske u NATO može biti teret, a ne prednost

Švedski bezbednosni sistem nije u stanju da spreči provokacije, a to, kako smatra Ankara, može da stvori probleme celoj Alijansi, kazao je Hakan Fidan

Nisam siguran koliko je preporučljivo da Švedska uđe u NATO u smislu strateške bezbednosti, izjavio je turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan, prenosi list "Dejli sabah".

"Sada je više nego ikad relevantno razgovarati o tome da li će članstvo Švedske u NATO-u biti teret ili prednost kada se posmatra strateška bezbednost", kazao je Fidan.

Prema njegovim rečima, švedski bezbednosni sistem nije u stanju da spreči provokacije, a to, prema turskoj strani, može da stvori probleme celoj Alijansi.

Fidan je ponovio da Turska najoštrije osuđuje "gnusni napad na Kuran" u Stokholmu, kao i saučesništvo vlasti, uprkos upozorenjima Ankare.

Naime, ranije su mediji objavili da je švedska policija dala dozvolu čoveku da ispred centralne džamije u Stokholmu pocepa i zapali Kuran, navodeći "slobodu govora" kao razlog za svoju odluku.

Turska je jedna od dve zemlje koje još nisu ratifikovale ulazak Švedske u NATO. 

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto ranije je izjavio da se Mađarska stalno konsultuje sa Turskom po pitanju ratifikacije članstva Švedske u NATO-u i da neće usporavati pridruživanje te zemlje Alijansi ukoliko bude napretka u pregovorima između Ankare i Stokholma.