Svet

Beloruska pravoslavna crkva nudi utočište monasima Kijevsko-pečerske lavre

Ako ukrajinske vlasti nasilno isele podvižnike, oni mogu naći mesto u Belorusiji
Beloruska pravoslavna crkva nudi utočište monasima Kijevsko-pečerske lavreGetty © Roman Pilipey

Beloruska pravoslavna crkva spremna je da u sopstvene manastire primi monahe Kijevsko-pečerske lavre ako ih ukrajinske vlasti nasilno isele, saopštio je Sinod BPC.

"Sinod Beloruske pravoslavne crkve obećava da u slučaju nasilnog iseljenja monaštva iz Kijevsko-pečerske lavre, oni za dalje monaške podvige mogu da nađu mesto u manastirima Beloruske pravoslavne crkve", navodi se u zvaničnom saopštenju objavljenom na sajtu BPC.

Sinod apeluje i da ukrajinske vlasti spreče da se u Evropu izvezu crkvene mošti i svetinje koje se vekovima nalaze u zidinama Kijevsko-pečerske lavre i duhovni su oslonac za sve slovenske narode.

"Protivimo se proterivanju  bratije Kijevo-pečerske lavre iz manastira u kome se decenijama trude u bogougodnosti i molitvi za dobro ukrajinskog naroda. Članovi Sinoda u ime sveštenstva, monaštva i mirjana Beloruske pravoslavne crkve, još jednom najoštrije osuđuju one koji su u suprotnosti sa ukrajinskim zakonodavstvom i univerzalnim moralno-pravnim postupcima vlasti Ukrajine i grada Kijeva", naglasio je Sinod.

image