Svet

Kijev menja strategiju kontraofanzive: Iscrpiti rusku vojsku

Glavni cilj Oružanih snaga Ukrajine neće biti kretanje napred, kazao je šef ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost Aleksej Danilov
Kijev menja strategiju kontraofanzive: Iscrpiti rusku vojskuGetty © Photo by Sean Gallup/Getty Images

Ukrajinska vojska promenila je strategiju kontraofanzive, izjavio je šef ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost Aleksej Danilov.

"U ovoj fazi aktivnih sukoba, ukrajinske odbrambene snage ispunjavaju zadatak broj jedan – maksimalno uništavanje ljudstva, skladišta goriva, vojne opreme, komandnih mesta, artiljerije i snaga protivvazdušne odbrane", napisao je Danilov na Tviteru.

On je istakao da sada glavni cilj Oružanih snaga Ukrajine neće biti kretanje napred, već "iscrpljivanje ruske vojske".

Ranije je zamenica šefa ukrajinskog ministarstva odbrane Ana Maljar priznala da je situacija za vojsku zemlje "prilično teška", dok je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski naveo da je "ofanziva sporija nego što bi želeli".

Zapadni mediji su takođe zabeležili slabe rezultate Oružanih snaga Ukrajine.

Ruski predsednik Vladimir Putin je takođe govorio o neuspehu ukrajinske kontraofanzive. On je napomenuo da su svi pokušaji Kijeva da probije utvrđenja bili neuspešni u svim oblastima. Kako je naglasio ruski lider, to se postiže zahvaljujući hrabrosti i herojstvu ruskih vojnika, pravilnoj organizaciji i komandovanju, kao i kontroli trupa i visokoj efikasnosti domaćeg naoružanja.

image