Svet

Predsednik Irana: Treba staviti tačku na dugogodišnju dominaciju dolara

Hegemonija zapadnog sveta doprinela je hegemoniji dolara. Neophodno je ukloniti ovaj instrument hegemonije u globalnoj praksi i koristiti nacionalne valute za obračune između zemalja kako bi se stvorio novi svetski poredak, rekao je Ebrahim Raisi.
Predsednik Irana: Treba staviti tačku na dugogodišnju dominaciju dolarawww.globallookpress.com © Iranian Presidency

Iranski predsednik Ebrahim Raisi pozvao je na napuštanje američkog dolara u globalnoj trgovini kako bi se smanjilo oslanjanje na zapadni finansijski sistem. Obraćajući se u utorak virtuelnom samitu Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) putem video veze, iranski lider je pozvao njene članice da stave tačku na dugogodišnju dominaciju dolara.

"Hegemonija zapadnog sveta doprinela je hegemoniji dolara. Neophodno je ukloniti ovaj instrument hegemonije u globalnoj praksi i koristiti nacionalne valute za obračune između zemalja kako bi se stvorio novi svetski poredak", rekao je Ebrahim Raisi.

On je dodao da Teheran želi da proširi saradnju sa Rusijom u izgradnji novih transportnih ruta u Islamskoj Republici.

U maju su ruski predsednik Vladimir Putin i njegov iranski kolega potpisali sporazum o izgradnji železničke pruge između iranskih gradova Rašt i Astara.

Železnica koja povezuje dva grada deo je Međunarodnog transportnog koridora sever-jug (INSTC), tranzitnog sistema od 7.200 kilometara koji povezuje brodske, železničke i drumske rute za kretanje tereta između Indije, Irana, Azerbejdžana, Rusije, Centralne Azije i Evrope.

Iranski predsednik je takođe naglasio da bi članstvo u ŠOS-u pomoglo jačanju ekonomskog razvoja u njegovoj zemlji.

Iran je postao punopravni član ŠOS-a tokom aktuelnog samita te organizacije, kojim je predsedavao indijski premijer Narendra Modi.

Organizaciju su 2001. godine kao ekonomski i bezbednosni blok osnovali predsednici Rusije, Kine, Kirgiske Republike, Kazahstana, Tadžikistana i Uzbekistana. Indija i Pakistan su postali stalni članovi 2017.

Iran postepeno izlazi iz diplomatske izolacije i jača veze sa svojim ključnim saveznicima. Moskva i Teheran su tokom prošle godine značajno ojačali ekonomsku saradnju suočeni sa zapadnim ekonomskim sankcijama. Prema zvaničnim podacima, bilateralni trgovinski promet se skoro utrostručio sa 1,6 milijardi dolara u 2019. godini, dostigavši 4,6 milijardi dolara u 2022. godini.

image