Kontroverzni kadrovi Đorđe Meloni: Od naci simpatizera do ministarke kulture koja ne čita

Premijerka Italije nagradila visokom funkcijom političara koji se fotografisao sa nacističkim obeležjem

Funkcioner vladajuće italijanske partije "Braća Italije", Galeaco Binjami, koji je pre nekoliko godina fotografisan sa trakom za ruku na kojoj je bila nacistička svastika, postao je član vlade Đorđe Meloni.

Binjami je postao državni sekretar u Ministarstvu infrastrukture, a kontroverze je izazvao kada se njegova fotografija sa nacističkim simbolom na ruci pojavila u jednom italijanskom listu 2016. godine. On je fotografisan na svojoj momačkoj večeri 2005. godine, a kada se fotografija pojavila u javnosti odbacio ju je kao "bezazlenu" zabavu.

Binjami, 47-godišnji advokat, obezbedio je sebi drugi mandat u vladi nakon što je koalicija predvođena strankom Đorđe Meloni pobedila na izborima. Koreni ove partije sežu do neofašističkog Italijanskog socijalnog pokreta (MSI), ukazuje "Gardijan".

Sekretar Binjami je juče rekao da se "stidi" zbog fotografije sa nacističkom trakom i oštro je osudio "svaki oblik totalitarizma", a nacizam je opisao kao "apsolutno zlo".

Binjami je 2019. na društvenim mrežama objavio fotografiju sa imenima stranaca koji žive u socijalnim stanovima u Bolonji, rekavši da ga "zabole" za njihovu privatnost.

Njegovo postavljenje na funkciju osudilo je italijansko antifašističko udruženje "Anpi", kao i opozicioni političari, uključujući potpredsednika Demokratske stranke Marka Furfara koji je Melonijevoj poručio da treba da se stidi.

Binjami nije jedini saradnik Đorđe Meloni čije je imenovanje izazvalo kritike. Klaudio Durigon, koji je predložio da se park u gradiću Latina nazove prema fašističkom diktatoru Benitu Musoliniju, sada je sekretar u Ministarstvu rada. U međuvremenu, Isabela Rauti, ćerka Pina Rautija koji je bio član MSI, pokreta koji su Musolinijeve pristalice osnovale 1946. godine, postala je zamenica ministra u Ministarstvu za brigu o porodici.

Uprkos svemu, Meloni, koja je ranije hvalila Musolinija, nastavlja da tvrdi da ne gaji simpatije prema fašistima.

Među imenovanjima koja su uzbunila liberalnu zapadnu javnost je i Valentino Valentini iz stranke "Forca Italija" bivšeg premijera Silvija Berluskonija, zbog navodne bliskosti sa Rusijom, kao i bivša ministarka kulture Lućija Borgonzoni koja je 2018. izjavila da tri godine nije pročitala knjigu, a sada je ponovo na položaju u istom ministarstvu.