Lukašenko: Belorusija će odgovoriti na ugrožavanje suvereniteta

Minsk nastavlja da unapređuje sistem nacionalne i vojne bezbednosti, poručio beloruski lider

Belorusija će preduzeti recipročne mere kao odgovor na vojne i ekonomske pretnje njenom suverenitetu, izjavio je danas beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, prenosi Belta.

"To su recipročne mere u cilju odbrane našeg državnog suvereniteta, bez kojih ne bi bilo ni mira ni beloruske nacije kao takve. U našoj istoriji smo se više puta susreli sa tim", kazao je Lukašenko na svečanosti odavanja priznanja diplomcima visokih vojnih univerziteta.

Beloruski predsednik je istakao da se trenutno, "pored ekonomskog diktata, političkog i informativnog pritiska, Minsk danas susreće sa provokacijama na svojim spoljnim granicama, kao i pokušajima terorističkih aktivnosti unutar zemlje, inspirisanim spolja.

On je naglasio da Belorusija u skladu sa tim reaguje na takve akcije i da nastavlja da unapređuje svoj sistem nacionalne i pre svega vojne bezbednosti. 

Govoreći o vojsci, beloruski lider je napomenuo da koliko god da je tehnički arsenal moćan, on neće postati prednost u snazi bez profesionalaca, bez vojnika odanih svojoj zemlji i narodu. 

"Rat u Ukrajini to jasno pokazuje. Vojska igra odlučujuću ulogu u jačanju odbrambenih sposobnosti zemlje i zaštiti mirnog rada njenih građana. Vi, oficirski kor, ste njihovo jezgro", zaključio je Lukašenko.