Severnoatlantski savez potvrdio: Osniva se Savet Ukrajina-NATO

Ukrajina i NATO na samitu u Vilnjusu dostići će novi nivo odnosa, budući da će biti formiran Savet dveju zemalja, kazao je zamenik generalnog sekretara Alijanse Mirčea Džoana

Severnoatlantski savez potvrdio je odluku o osnivanju Saveta Ukrajina-NATO, čiji će prvi sastanak biti održan u Vilnjusu 12. jula, drugog dana samita šefova država i vlada Alijanse, prenosi TASS.

"Sastanak Saveta Ukrajina-NATO na nivou šefova država i vlada uz učešće Švedske biće održan 12. jula. Uvodnu reč imaće generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg", navodi se.

Zamenik generalnog sekretara Alijanse Mirčea Džoana izjavio je da će Ukrajina i NATO na samitu u Vilnjusu dostići novi nivo odnosa, budući da će biti formiran Savet dveju zemalja.

"Ukrajina je danas mnogo tešnje povezana sa Alijansom i zapadnim svetom. U Vilnjusu će naši lideri dostići novi nivo političkih odnosa. Preći ćemo sa Komisije NATO-Ukrajina na Savet NATO-Ukrajina, koji je još jedno političko oruđe", kazao je Džoana u intervjuu rumunskom TV kanalu "Digi 24".

Kako je naveo, biće reči o novom paketu pomoći Kijevu, kao i o formulisanju bezbednosnih garancija za Ukrajinu. NATO zvaničnik je istakao da "Ukrajina ima sve šanse da u pravom trenutku postane članica Alijanse".

Prethodno je predsednik Litvanije Gitanas Nauseda rekao da će "Ukrajina na NATO samitu dobiti predloge koji je neće razočarati".

On je naveo da je ideja o mogućem ulasku Kijeva u NATO pre kraja sukoba nemoguća, kao i da to svi znaju, čak i Ukrajinci.

"Iskren da budem, ovo će biti najteže pitanje za rešavanje u Vilnjusu. Litvanija se zalaže za ambiciozan program, ali neke zemlje još uvek oklevaju da pošalju ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom snažne signale o ovoj temi", rekao je Nauseda u intervjuu za italijanski list "Republika".

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto je ranije izjavio da se o prijemu Ukrajine u NATO ne može razgovarati sve dok oružani sukobi u zemlji ne prestanu. Prema njegovim rečima, ova odluka treba da bude potvrđena na samitu u Viljnusu u julu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da će Alijansa na samitu "ojačati političke veze sa Ukrajinom i dogovoriti višegodišnji paket pomoći koji će približiti Kijev NATO-u".