"Pojednostaviti proceduru": Poljski predsednik o ulasku Ukrajine u NATO

Nadamo se da će biti doneta čvrsta saveznička odluka da Ukrajini nije potreban nikakav akcioni plan za članstvo, niti preliminarni put za ulazak u Alijansu u budućnosti, kaže Andžej Duda

Nadam se da će Ukrajina biti primljena u NATO po pojednostavljenoj proceduri, izjavio je predsednik Poljske Andžej Duda, prenose "RIA Novosti".

"Nadamo se da će biti doneta čvrsta saveznička odluka da Ukrajini nije potreban nikakav akcioni plan za članstvo, niti preliminarni put za ulazak u NATO u budućnosti, ali i da će joj taj put biti skraćen", kazao je Duda nakon sastanka sa predsednikom Litvanije Gitanasom Nausedom.

On je istakao da je veoma važno da se ponovo potvrdi savezničko jedinstvo prema Ukrajini u smislu solidarnosti i podrške toj zemlji, kao i da će NATO pomoći i podržati Kijev.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ranije je rekao da će ukoliko Ukrajina ne dobije poziv za NATO na samitu u Vilnjusu u julu, to demotivisati ukrajinske trupe. Prema njegovim rečima, on je u više navrata razgovarao sa liderima evropskih zemalja, predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i zamolio da "ne seku tlo ispod nogu" Ukrajine. 

Stoltenberg je ranije izjavio da saveznici ne razgovaraju o zvaničnom pozivu Ukrajini, već da održavaju konsultacije o tome šta bi sve moglo Kijev da učini bližim pridruživanju Alijansi.