Svet

Bajden želi Ursulu Fon der Lajen na čelu NATO-a

Američki predsednik i predsednica EK izgradili su poslednjih godina "snažnu vezu" oko pitanja poput Kine, Ukrajine i klimatskih promena
Bajden želi Ursulu Fon der Lajen na čelu NATO-awww.globallookpress.com © Kay Nietfeld

Američki predsednik Džozef Bajden želeo bi da sledeći generalni sekretar NATO-a bude predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, navodi "Telegraf".

Bajden i Fon der Lajen izgradili su poslednjih godina "snažnu vezu" oko pitanja poput Kine, Ukrajine i klimatskih promena, izvestio je britanski list, pozivajući se na zvaničnike NATO-a.

Prema jednom od izvora, Bela kuća ceni što je predsednica EK nedavno odlučila da se "osloni na obaveštajne podatke Vašingtona" umesto da veruje evropskim službama, koje nisu uspele da pravilno procene rusku Specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

Dodaje se da će Fon der Lajen verovatno moći da dobije podršku francuskog predsednika Emanuela Makrona, još jednog ključnog igrača u NATO-u, zato što tečno govori francuski jezik.

Aktuelni generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg potvrdio je da je njegov mandat, koji je trebalo da se završi krajem septembra, produžen za još godinu dana. Norvežanin je na čelu Alijanse od 2014. godine, a mandat mu je produžen četiri puta.

Saopštenje je usledilo nakon što članice NATO-a opet nisu uspele da se dogovore oko zamene za Stoltenberga. Prema pisanju medija, kandidaturu britanskog ministra odbrane Bena Volasa blokirale su prošlog meseca SAD i Francuska, koje navodno žele da neko iz EU dobije taj posao.

"Dejli mejl" je ranije objavio da je Bajden bio protiv Volasa, verovatno zato što je služio kao britanski vojnik u Severnoj Irskoj tokom perioda sukoba poznatog kao "Nevolje". "Teško da je Bajden naročito probritanski nastrojen", rekli su izvori za list. 

Fon der Lajen je prethodno poručila da, uprkos tome što je počastvovana što se našla među mogućim kandidatima, nije posebno zainteresovana za tu poziciju u NATO-u. Ipak, prema navodima "Telegrafa", SAD sumnjaju da će ona moći da nastavi da vodi Evropsku komisiju nakon izbora za Evropski parlament sledeće godine, što posao generalnog sekretara NATO-a "vraća u igru".

"Telegraf" je ukazao da bi jedna od prepreka da Fon der Lajen postane generalni sekretar Alijanse mogla da bude njeno "loše upravljanje" nemačkim Ministarstvom odbrane, na čijem je čelu bila od 2013. do 2019.

List podseća na izveštaj iz 2015. u kome se tvrdi da su nemački vojnici morali da zamene teške mitraljeze metlama tokom NATO vežbi kako bi sakrili nedostatak opreme.

image