Svet

Komisija i policija zapečatile prostorije Kijevsko-pečerske lavre (VIDEO)

Predstavnici rezervata su u pratnji policije, bez ikakvog zakonskog osnova, razbili brave i ušli u zgradu, kazao je advokat Nikita Čekman
Komisija i policija zapečatile prostorije Kijevsko-pečerske lavre (VIDEO)www.globallookpress.com © Lev Radin/Keystone Press Agency

Predstavnici Državnog rezervata Kijevsko-pečerske lavre u pratnji policije ušli su u zgradu Lavre bez pravnog osnova, izjavio je danas advokat Nikita Čekman, koji zastupa interese manastira.

On je takođe naveo da su oni ušli u 70. korpus Lavre , a potom uz pomoć policije, zapečatili tri zgrade. Jedna od njih bila je i rezidencija rektora Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) mitropolita Onufrija.

Komisija nacionalnog rezervata "Kijevsko-pečerska lavra" će zapečatiti prostorije Lavre, osim onih potrebnih za "stanovanje monaha", proizilazi iz saopštenja vršioca dužnosti direktora rezervata Maksima Ostapenka. Međutim, nije precizirano da li će biti zapečaćene i pećine u kojima su mošti svetitelja.

Prema svedočenju prisutnih, Ostapenko je naglasio da je Komisija za prijem imovine koja pripada državi, danas pregledala tri korpusa – to su 70, 69 i 71. "Uverili smo se u njihovo trenutno stanje, da tamo nema trećih lica i da se ne koriste za život ili za verske potrebe. One su sada zapečaćene i nadamo se da će država na kraju odlučiti o budućnosti ovih objekata, i na koji način će se oni koristiti", rekao je on.

"Komisija će raditi sve dok postoje objekti koji se ne koriste za  stanovanje monaha, a monasi mogu da nastave sve svoje verske aktivnosti i brigu o moštima svetitelja u pećinama. Sve to ne bi trebalo da utiče njihov dalji život, ali postoji veliki broj tehničkih prostorija, poput prodavnice pored nas, hoteli, od kojih profitiraju neki crkveni oligarsi. Zato se nadam da će nakon što im država faktički utvrdi namenu biti određena njihova dalja upotreba", zaključio je on.

"Prema informacijama koje smo dobili, predstavnici rezervata su u pratnji policije, bez ikakvog zakonskog osnova, obili brave i ušli u zgradu", napisao je Čekman na Telegramu.

Advokat je prethodno objavio snimak na kome su vide predstavnici organa reda na teritoriji Lavre.

Pres sužba Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) saopštila da je policija silom potisnula parohijane dalje od manastirskih objekata u Kijevsko-pečerskoj lavri.

Naime, vlasti Ukrajine odlučile su da zaustave pristup monasima Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) zgradama Kijevsko-pečerske lavre, zahtevajući da se te prostorije napuste pre 4. jula, preneo je TASS.

Čekman, koji zastupa interese UPC, izjavio je da je pismo sa takvom sadržinom pristiglo iz Ministarstva kulture Ukrajine. 

"Naredbom nacionalnog rezervata Kijevsko-pečerske lavre stvorena je komisija koja će zapečatiti zgrade i koja će sa radom početi 04.07.2023. U vezi sa tim molimo vas da oslobodite prostorije i da njihove ključeve predate nacionalnom parku", navodi se u pismu.

Poslednjih dana u medijima su se pojavile informacije da je Kijev postigao dogovor sa UNESKO da se iz ove velike svetinje iznesu mošti pravoslavnih svetaca, te da se, zajedno sa drugim hrišćanskim relikvijama, prenesu u Vatikan i muzeje Zapadne Evrope. Ukrajina je pak ove tvrdnje demantovala. 

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova komentarisala je planove za izvoz relikvija iz Kijevsko-pečerske lavre na Zapad, rekavši da je to dokaz da se Ukrajina tretira kao kolonija.

"Ovo je tradicija za kolonijalne sile, tradicija gangsterskog odnosa prema nacionalnom i kulturnom nasleđu drugih zemalja, onih zemalja koje smatraju svojim kolonijama. Naravno, Ukrajinu, ne smatraju svojom baštinom, već kolonijom", kazala je Zaharova.
Prema njenim rečima, Zapad tradicionalno krade nacionalne vrednosti u različitim delovima sveta, a njihovi muzeji su postali 'skladišta ukradenog'".

U isto vreme, neke od najstarijih pravoslavnih ikona iz perioda drevne Rusije, koje su postavile temelje za razvoj ikonopisanja, prebačene su iz Ukrajine u Luvr u Parizu.

image