Američki mediji: Bajden bi mogao biti smenjen pozivanjem na 25. amandman

Ovaj amandman propisuje da bi dužnost mogao da preuzme potpredsednik u slučaju da je predsednik "onesposobljen".

U Americi se već duže vreme priča o mentalnom zdravlju predsednika Džozefa Bajdena, a ovaj razgovor bi uskoro mogao da postane toliko ozbiljan da se u njemu kao argument potegne 25.amandman, piše američki "Hil".

Ovaj amandman, između ostalog, propisuje da bi dužnost mogao da preuzme potpredsednik u slučaju da je predsednik "onesposobljen".

Amandman se sastoji od četiri odeljka, a po prvom potpredsednik menja predsednika u slučaju smrti ili ostavke.

U drugom je predviđena smena potpredsednika ako to mesto ostane upražnjeno, a treći odeljak podrazumeva da bi predsednik dobrovoljno, u slučaju bolesti ili medicinske procedure, mogao da prenese dužnost na predsednika.

Četvrti deo amandmana do sada nikada nije sproveden i on daje mogućnost da predsednik i protiv volje bude smenjen kada "potpredsednik i većina glavnih službenika izvršnih odeljenja, odnosno Kabineta, ili nekog drugog tela koje Kongres može propisati zakonom" utvrde da je nesposoban da obavlja ovlašćenja i dužnosti svoje funkcije.

Kako piše novinar "Hila" Meril Metjuz, demokratski lideri pokušaće verovatno da najstarijeg američkog predsednika ubede da se ne kandiduje za reizbor.

Ali, ako ne budu mogli da ga spreče da ipak uđe u izbornu trku teoretski bi demokrate mogle da posegnu i za odredbama 25.amandmana.

O mentalnom stanju predsednika Amerike ne govori se prvi put, a ova tema pokretana je još u doba prethodne administracije, kada se odmah posle inauguracije tvrdilo da Donald Tramp nije sposoban za tu funkciju i da bi trebalo da bude smenjen.

Bez obzira na to što je zbog prozivki Tramp sproveo i kognitivni test, pritisci su se nastavili pa je u decembru 2019. godine 350 psihijatara i drugih stručnjaka za mentalno zdravlje potpisalo peticiju za opoziv tvrdeći da se predsednikovo mentalno zdravlje brzo pogoršava.

Demokrate su čak bezuspešno pokušale da uspostave "predsedničko telo za reviziju invaliditeta" kako bi pomogle u procesu Trampove smene.

Ali, to ih nije nigde dovelo.

"Demokrate su provele četiri godine mašući 25. amandmanom Donaldu Trampu, uglavnom zato što im se nije dopao on ili njegova politika. Bila je to beskorisna vežba koja je dodatno naljutila i podelila zemlju. Ali možda dolazi dan kada će zemlja morati da se okrene četvrtom odeljku 25. amandmana za dobrobit nacije", navedeno je u ovom tekstu.

Metjuz podseća i to da Bajden uskoro puni 80 godina, ali i spekuliše da postoji mogućnost da su gafovi i ponašanje najstarijeg američkog predsednika zaista pokazatelj njegovog mentalnog pada koji će se u tom slučaju, kako dodaje, verovatno i pogoršati.