"Njujork tajms": SAD će poslati kasetnu municiju Ukrajini

Upotrebu kasetne municije zabranjena je međunarodnim sporazumom, čiji su potpisnici Velika Britanija, Francuska i Nemačka

Očekuje se da će SAD poslati Ukrajini kasetnu municiju, objavio je "Njujork tajms".

Novine su citirale neimenovanog visokog zvaničnika Bajdenove administracije. Očekuje se da će odluka biti objavljena u četvrtak, saopštio je Nacionalni javni radio.

Američka vojska veruje da bi kasetna municija koristila Kijevu u borbi protiv ruskih snaga, izjavio je u junu visoki zvaničnik Pentagona, ali ova odluka još nije odobrena zbog zabrinutosti saveznika, uključujući Veliku Britaniju, Francusku i Nemačku, koje su potpisnici međunarodnog sporazuma o zabrani kasetne municije.

Ukrajina je pozvala članove Kongresa da izvrše pritisak na administraciju predsednika Džoa Bajdena da odobri Ukrajini slanje konvencionalne poboljšane municije dvostruke namene (DPICM).

Kasetna municija, koju je zabranilo više od 120 zemalja, raspršuje veliki broj manjih eksplozivnih naprava na širokom području, ubija neselektivno i prestavlja pretnju po civile.

Organizacija "Hjuman rajts voč" apelovala je u četvrtak na SAD da ne snabdevaju Kijev kasetnom municijom.

Takođe, Kijev traži od Zapada da Ukrajini isporuči savremene zapadne borbene avione, uključujući F-16.

"F-16, ili bilo koje drugo naoružanje, omogućiće nam da brže napredujemo i da spasemo više života", rekao je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski u intervjuu za "Ej-Bi-Si njuz", koji je  emitovan u četvrtak.

Članice NATO-a, Danska i Holandija, predvode koaliciju zapadnih zemalja koja se zalaže za isporuku aviona F-16, obuku ukrajinskih pilota i pomoćnog osoblja.