Svet

Sunak pravdao stav britanske ministarke o migrantima: Ovo jeste i ostaće saosećajna zemlja

Riši Sunak poručio da Britanija mora efikasno da kontroliše granice
Sunak pravdao stav britanske ministarke o migrantima: Ovo jeste i ostaće saosećajna zemljawww.globallookpress.com © Martyn Wheatley/Keystone Press Agency

Britanski premijer Riši Sunak pokušao je da opravda izjavu ministarke unutrašnjih poslova Britanije Suele Braverman, koja je izjavila da radi na sprečavanju "invazije južne obale zemlje", misleći na migrante koji u Veliku Britaniju pristižu malim brodovima preko Lamanša, prenosi "Rojters".

Sunak je na sastanku vlade rekao da je Britanija saosećajna i gostoljubiva zemlja za tražioce azila, ali da je za to potrebno da efikasno kontroliše svoje granice, saopšteno je iz njegovog kabineta.

"Ovo jeste i ostaće saosećajna zemlja. Ministarka unutrašnjih poslova je pokušavala da objasni obim izazova sa kojima se zemlja suočava i važno je da imamo kontrolu naših granica kako bismo mogli da osiguramo bezbedne rute za druge tražioce azila", saopšteno je iz kabineta premijera Sunaka.

Suela Brejverman našla se na udaru kritika, jer je u ponedeljak nazvala dolazak migranata malim čamcima "invazijom na našu južnu obalu" i rekla da je "ilegalna imigracija izmakla kontroli".

Izjava ministarke usledila je samo jedan dan nakon što je jedan muškarac gađao Centar za imigraciju u luci Dover molotovljevim koktelima, a potom se ubio.

image