Varšava na godišnjicu pokolja u Voliniji: Kijev da preuzme odgovornost za genocid nad Poljacima

Zločine u istočnoj Galiciji pre 80 godina sprovodili su ukrajinski naconalisti sa ciljem uspostavljanja etnički čiste ukrajinske nacionalne države

Kijev mora da preduzme konkretne korake i preuzme odgovornost za masovna ubistva etničkih Poljaka koje su sprovodili ukrajinski nacionalisti za vreme Drugog svetskog rata u Voliniji, rekao je poljski državni sekretar u Ministarstvu inostranih poslova Poljske zadužen za evropsku politiku Šimon Šinkovski vel Šek.

Poljska će u nedelju obeležiti dan sećanja na žrtve pokolja u Voliniji koje ta država smatra genocidom. Zločine u istočnoj Galiciji pre 80 godina sprovodili su ukrajinski naconalisti sa ciljem uspostavljanja etnički homogene ukrajinske nacionalne države. Počinioce masakra nad Poljacima Kijev danas smatra nacionalnim herojima.

Poljski državni sekretar rekao je u četvrtak da je tragedija i dalje "neizlečena rana".  

Zamenik poljskog ministra inostranih poslova Pavel Jablonski naveo je da je spor oko tragičnih događaja potencijalna smetnja na ukrajinskom putu ka EU, insistirajući da se "to pitanje mora rešiti".

Bivši ministar odbrane Poljske i opozicioni političar Tomaš Šemonjak ocenio je da Kijev ne treba pritiskati i zahtevati formalno izvinjenje, ali da bi trebalo očekivati "barem neke praktične gestove, poput ekshumacije i spomenika".

Ukrajinska vlada je 2017. godine zabranila traženje i ekshumaciju žrtava pokolja na teritoriji pod kontrolom Kijeva. Taj potez je bio odmazda za uklanjanje spomenika ukrajinskim nacionalistima u Poljskoj. Ipak, tu odluku je prošle godine poništio predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.