Svet

Zelenski: Bugarska nam ne da oružje

Sofija ne želi da smanji rezerve oružja u svojoj vojsci, i zato je odbila da pruži vojnu pomoć Kijevu
Zelenski: Bugarska nam ne da oružjeGetty © Mario Tama / Staff

Bugarska je odbila da pošalje oružje Ukrajini, rekao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski na konferenciji za novinare u Sofiji nakon sastanka sa bugarskim predsednikom Rumenom Radevim.

"Danas sam razgovarao sa predsednikom, on je izneo svoju ideju o pomoći u odbrani Ukrajine. Imamo drugačiji pogled na stvari. Vodimo se potpuno drugačijom filozofijom", rekao je Zelenski i objasnio da je za njega slanje oružja zaštita, a za bugarskog predsednika je pružanje vojne pomoći Ukrajini eskalacija.

Bugarska ne želi da smanji rezerve oružja u svojoj vojsci, i zato je odbila Ukrajinu, rekao je.

"A ja sam mu najiskrenije rekao da, ako mi padnemo i Rusi nastave dalje, neće im biti dovoljno sve oružje koje imaju", kazao je Zelenski.

Međutim, ipak je našao zajednički jezik sa bugarskim predsednikom kada su razgovarali o energetskim pitanjima i o "formuli mira", prenose "RIA Novosti".

Bugarski predsednik je na sastanku sa ukrajinskim predsednikom izrazio nadu da će uskoro nastupiti mir. Tekući konflikt, prema njegovim rečima, poprima sasvim drugačije razmere.

"Konflikt se pretvara u rat do iscrpljenja, u globalni ekonomski sukob, koji utiče na ekonomiju ne samo Ukrajine već i svih evropskih zemalja i jača društvenu napetost. I dalje tvrdim da ovaj sukob nema vojno rešenje", kazao je i dodao da je važno da se obrati pažnja i na napore koji su usmereni na smirivanje sukoba, na prekid vatre i traženje mirnog, diplomatskog rešenja.

"Znam koliko je to teško, ali po mom mišljenju svi zajedno moramo da tražimo takva rešenja. Nadam se da ćemo što pre videti mirno rešenje", izjavio je Radev u razgovoru sa ukrajinskim predsednikom.

Osim toga, naveo je da je zabrinut zbog događaja oko Zaporoške nuklearne elektrane i zbog mogućeg radioaktivnog zagađenja.

Kremlj smatra da Kijev pokušava da uvuče što više zemalja u sukob, dok su mnoge od njih već ušle u njega i direktno i indirektno, ali to neće uticati na ishod Specijalne vojne operacije.

image