Svet

Francuska vojska pokrenula istragu o učešću svojih pripadnika u neredima na strani policije

Prema izveštajima svedoka, to su bili mladi, mišićavi muškarci, obučeni u majice sa kapuljačom, sa balaklavama i u rukavicama, za koje je primećeno da su brzi, dobro organizovani i da su hapšenja obavljali rutinski
Francuska vojska pokrenula istragu o učešću svojih pripadnika u neredima na strani policijewww.globallookpress.com © Aurelien Morissard

Francuska vojska pokrenula je internu istragu o tome da li je grupa vojnika u civilnoj odeći pomagala lokalnoj policiji hapseći demonstrante tokom proteklih nereda, prenosi "Figaro".

Pomorska komanda najpre je negirala da su vojnici na bilo koji način bili umešani u nerede, ali nakon toga je, u ponedeljak, usledilo priznanje da su neki vojnici to možda učinili, iako je to bilo nezvanično.

Istraga obuhvata događaje u gradu Lorijen u Bretanji, u kome se nalazi velika pomorska baza sa komandom marinaca. Prisustvo bilo kakve "milicije" ili "brigade protiv nasilnika", koja je tokom nedavnih nereda pomogla policiji u obavljanju dužnosti, najpre je negirano, ali nekoliko novina je izvestilo suprotno, pozivajući se na izveštaje očevidaca.

Prema izveštajima svedoka, to su bili mladi, mišićavi muškarci, obučeni u majice sa kapuljačom, sa balaklavama i u rukavicama, za koje je primećeno da su brzi, dobro organizovani i da su hapšenja obavljali rutinski. Svi uhapšeni su potom predati policiji.

"Figaro" primećuje da postoji francuski zakon koji pod određenim okolnostima dozvoljava ovakva hapšenja i koji zahteva od građana da privedenu osobu predaju policiji. "Figaro" zaključuje da su hapšenja bila "prisilna, ali legalna."

Regionalno tužilaštvo tvrdi da nije primilo nikakve žalbe na takve akcije i da nije otvorilo krivičnu istragu protiv navodne "bande osvetnika."

"Mi smo patriote koji vole Francusku"

Prošle nedelje, francuska pomorska komanda negirala je da ima bilo kakvo saznanje da su njihovi pripadnici umešani, ali je u ponedeljak razjasnila svoj stav, dodajući: "Pojedini vojnici su možda učestvovali u ličnom svojstvu, ali vojna hijerarhija nije bila o tome unapred obaveštena. Nijedna jedinica nije bila angažovana, ni formalno ni neformalno."

Uprkos prvobitnom poricanju, nekoliko francuskih medijskih izveštaja iznelo je sumnje da su u hapšenja bili umešani marinci van dužnosti.

Neki lokalni mediji su objavili i razgovore sa pripadnicima ove grupe.

Lokalna radio stanica navodi da je jedan član grupe izjavio da su odlučili da podrže policiju, ali da se ne mešaju. Kada su videli da je broj policajaca isuviše mali, osetili su potrebu da im pomognu.

Na pitanje sagovornika da li grupa ima veze sa "krajnjom desnicom", jedna neimenovana žena je odgovorila: "Ne, mi smo samo ljudi koji žele da spasu Francusku, jer će Francuska propasti", dodajući da je veruje da je ubistvo tinejdžera alžirskog porekla, kojeg su počinili policajci, samo izgovor za nerede i pljačku.

Jedan muškarac je izjavio: "Mi smo patriote koji vole Francusku", dodajući da napadi na privatna preduzeća zbog pljačke otkrivaju stvarni uzrok nereda.

Neredi su izbili u Francuskoj prošle nedelje, nakon što je policija ubila tinejdžera koji je pokušavao da pobegne od policije u francuskom predgrađu.

Francuska vlada je sporo reagovala na nasilje. Tokom prve noći nereda raspoređeno je 45.000 dodatnih policajaca.

Smatra se da je skoro 6.000 vozila izgorelo, a najmanje 1.200 zgrada oštećeno ili uništeno.

image