Argentina bi mogla da odloži isporuke pšenice

Zbog velikih suša, jedan od najvećih svetskih proizvođača ove žitarice razmatra kako da obezbedi pre svega domaće tržište

Argentinska vlada predložiće u narednim danima mere koje bi omogućile izvoznicima pšenice da odlože dogovorene isporuke ove žitarice pošto su velike suše značajno uticale na smanjenje prinosa.

Mere će biti predložene zbog brige za domaće zalihe, preneo je Rojters.

Neimenovani zvaničnik državne komore za izvoz pšenice, koja okuplja kompanije kupce argentinske pšenice, rekao je da će mere biti objavljene narednih dana i da će omogućiti preduzećima da pomere rok dogovorenih isporuka za izvoz bez plaćanja predviđene zakonske kazne od 15 odsto.

Informacija je potvrđena i od izvora iz vlade koji je ocenio da je donošenje mere "verovatno" i dodao da se one razmatraju.

Argentina je jedan od najvećih svetskih izvoznika pšenice, a zbog suše suočava se sa najgorom žetvenom sezonom u poslednjih sedam godina.

Opravdan je strah da bi to moglo dodatno da pogura već previsoke cene hrane, budući da je toplo vreme pogodilo i proizvođače u Sjedinjenim Američkim Državama, a da su konflikt u Ukrajini i sankcije uvedene Ruskoj Federaciji, u velikoj meri uticale i na ove dve zemlje, takođe velike svetske proizvođače.

Izvori iz komore za izvoz pšenice zatražili su i da vlada što pre saopšti da li će uvoditi mere.

"Ako vlada želi to da uradi, neka uradi odmah jer moramo da razgovaramo sa kupcima u Indoneziji, Maroku, Alžiru, Egiptu i objasnimo im da je naša pšenica spaljena i ponovo pregovaramo o ugovorima", rekao je neimenovani zvaničnik komore.

Predstavnici argentinske vlade prošlog meseca sastali su se sa proizvođačima kako bi razgovarali o problemima vezanim za useve pogođene sušom i pokušali da obezbede dovoljne količine ovog dobra za domaće tržište.

Predviđanja su da će sa argentinskih njiva biti požnjeveno oko 13.7 miliona tona pšenice, što predstavlja drastičan pad u odnosu na prošlu žetvenu sezonu koja je završena sa 23 miliona tona.

Prema zvaničnim podacima, dogovoren je izvoz oko 8.9 miliona tona, što bi, imajući u vidu procene o ovoj žetvenoj sezoni, mogao biti preveliki zalogaj budući da je na domaće tržište prošle godine distribuirano 7.6 miliona tona ove žitarice.    

Situaciju prate i nadležni iz mlinarske industrije, a jedan od njih izjavio je Rojtersu da postoji zabrinutost u vezi sa snabdevanjem, dodajući da ako ne bude više gubitaka u prinosu pšenice, moglo bi se izaći u susret svim zahtevima, ali bi strahovanja mogla da podignu cene.