Zelenski pred samit NATO-a: Pošaljite nam jasan signal da ćemo postati članica

Treba nam neki jasan signal da će Ukrajina biti u tom savezu. Ne da su vrata otvorena - to nije dovoljno, izjavio je Zelenski

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je pozvao lidere zemalja članica NATO-a da "preuzmu konkretne korake" ka ukrajinskom članstvu na samitu te organizacije koji će naredne nedelje biti održan u Vilnjusu.

On je to rekao tokom posete Pragu i sastanka sa češkim predsednikom Petrom Pavelom koji je podržao članstvo Ukrajine u NATO-u.

Zelenski je kazao da njegovoj državi treba "mnogo više od uopštene izjave stare više od deset godina da su vrata NATO-a otvorena", prenosi Rojters.

Ukrajina traži "jasne indikacije" od NATO-a tokom samita 11. u 12. jula, da će moći da postane punopravna članica nakon okončanja sukoba.

Kijev želi da pristupi toj organizaciji što pre, ali su države članice podeljene kada je u pitanju tempo ukrajinskog pristupanja, navodi britanska agencija.

"Mi govorimo o jasnom signalu, o konkretnim stvarima koje vode ka pozivnici", rekao je Zelenski i dodao: "Potrebna nam je ta motivacija, ta iskrenost u našim odnosima".

On je dodao da formulacija koja je upotrebljena na NATO samitu u Bukureštu 2008. - da će vrata "ostati otvorena" i da će Ukrajina jednog dana postati članica - nije dovoljna.

"Treba nam neki jasan signal da će Ukrajina biti u tom savezu. Ne da su vrata otvorena - to nije dovoljno", izjavio je Zelenski tokom konferencije za novinare sa češkim predsednikom.

Češka je jedna od zemalja koje najglasnije podržavaju Ukrajinu od početka Specijalne vojne operacije u februaru prošle godine.

"Mora biti potpuno jasno da je u interesu Češke da Ukrajina započne pregovore o članstvu u NATO-u čim se rat okonča, zato što je to u interesu naše bezbednosti, regionalne sigurnosti i ekonomskog prosperiteta", rekao je Petr Pavel.

Pavel, koji je bio načelnik češkog generalštaba i savetnik generalnog sekretara NATO-a od 2015. do 2018. godine, rekao je u intervjuu za Rojters u maju da Ukrajini treba podrška za članstvo u EU i NATO, ali da će to biti dugačak proces.

Pre dolaska u Češku, Zelenski je bio u poseti Bugarskoj, gde je rekao da je takođe dobio podršku za članstvo u NATO-u, ali ne i podršku u naoružanju zbog čega nije krio nezadovoljstvo.