Svet

Monasi UPC strahuju za svoj život, ako im ukrajinske vlasti nasilno oduzimaju crkve, mogu i život

Kijevske vlasti su ateističke i bore se protiv Boga, ali ne smeju to javno da priznaju pa svoje ciljeve sprovode uz pomoć raskolničke PCU, objasnio je episkop Makarovski Gedeon Haron
Monasi UPC strahuju za svoj život, ako im ukrajinske vlasti nasilno oduzimaju crkve, mogu i životwww.globallookpress.com © SOPA Images/Keystone Press Agency

Ukrajinski episkopi osećaju pretnju po život i zdravlje, od pristalica raskolničke Pravoslavne crkve Ukrajine, koji otimaju hramove jedine pravoslavne crkve koja je kanonska u Ukrajini, maltretiraju sveštenstvo i parohijane širom Ukrajine, rekao je u intervjuu za "RIA Novosti" episkop Makarovski Gedeon Haron.

"Svi moji prijatelji i poznanici sa kojima se čujem se osećaju ugroženo, jer im otimaju hramove. A šta može da bude veća pretnja od toga da vam uzimaju ono što pripada Crkvi Hristovoj? Pritom, otimaju bez svrhe, čisto tako. Od njih niko ne odlazi u crkve, oni nemaju svoje vernike", rekao je mitropolit.

Prema njegovim rečima, nekoliko stotina sveštenika kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) sada se nalazi u zatvoru, ili su pod strašnom represijom. "Ne vodim statistiku, ali verujem da je takvih mnogo, najverovatnije nekoliko stotina", rekao je on.

Među sveštenstvom ima onih koji podržavaju kijevski režim, onih koji se ne samo mole, jer "svako treba da se moli za zemlju i vojsku", već koji konkretno pomažu, naglasio je.

"Ima onih koji jednostavno ćute, nemaju izbora, jer su odgovorni za crkve, za ljude, decu, škole. Zamislite kakvu odgovornost imaju! Dovoljno je da kažu nešto i eto ti sutra Služba bezbednosti Ukrajine, kuca na vrata i sve odnosi. Mogu i života da te liše", objasnio je.

Komentarišući napetu situaciju oko Kijevsko-pečerske lavre, mitropolit Gedeon je kazao da Kijevske vlasti nameravaju, ne samo da isele monahe kanonske UPC iz Kijevsko-pečerske lavre, već da manastir konačno predaju raskolničkoj PCU.

Prema njegovim rečima, kijevskim vlastima je potrebna neka vrsta Crkve. "Ne mogu da se deklarišu kao borci protiv Boga ili kao ateisti, iako to jesu, ne mogu to da kažu otvoreno, već svoje ciljeve sprovode uz pomoć raskolničke strukture, tj. PCU", objasnio je.

Ukrajinske vlasti su juče preduzele prve korake ka stvarnom zauzimanju Kijevo-pečerske lavre. I pored toga što Crkva na sudu osporava raskid ugovora o zakupu na neodređeno vreme, ukrajinsko Ministarstvo kulture počelo je nasilno da oduzima prostorije.

Policija je juče prva stigla u manastir, blokirala kapije i nikoga nije puštala na teritoriju Lavre. Crvene beretke, koje vernici nazivaju novim komunistima, zauzele su objekte broj 69. 70. i 71, razvalili su vrata i promenili brave, prenosi Savez pravoslavnih novinara.

Oni parohijani koji su pokušali da ipak uđu na teritoriju manastira su grubo zaustavljali. Sveštenici su parohijane, vrlo simbolično, pričešćivali kroz rešetke. Ovo je najbolja ilustracija stanja Crkve Hristove u Ukrajini danas.

image