Svet

Sporazum o žitu "na tankom ledu": Rusija može da pronađe druge puteve za izvoz žitarica

Suština sporazuma o transportu žitarica u Crnom moru je omogućavanje i Rusiji i Ukrajini da izvoze svoje poljoprivredne proizvode usred sukoba koji je u toku
Sporazum o žitu "na tankom ledu": Rusija može da pronađe druge puteve za izvoz žitarica© TANJUG/AP Photo/Efrem Lukatsky

Rusija može da pronađe alternativne puteve snabdevanja žitom ako se zapadne sankcije nastave, rekao je za TASS izvršni direktor Centra za ruske i centralnoazijske studije pri Šangajskoj akademiji društvenih nauka Sun Ki, komentarišući izglede za dogovor o žitu.

"Kada govorimo o izgledima za ugovor o transportu žitarica u Crnom moru, sadašnji period produženja, dogovoren sa ruskom stranom, smanjen je sa 120 na 60 dana. Ako sankcije koje su SAD i Zapad uveli Rusiji ostanu nepromenjene, ruska strana će se opredeliti za izbegavanje ograničenja vezanih za međunarodne platne sisteme i za pronalaženje novih ruta za izvoz svog žita", istakao je Sun Ki.

On je ponovio da je suština sporazuma o transportu žitarica u Crnom moru omogućavanje i Rusiji i Ukrajini da izvoze svoje poljoprivredne proizvode usred sukoba koji je u toku. Štaviše, obe strane je trebalo da rade na stabilizaciji globalnih cena hrane i podršci zemljama trećeg sveta. 

Međutim, kako se sporazum sprovodio, ruska strana je ukazivala na činjenicu da je on olakšao samo ukrajinski poljoprivredni izvoz i da je de fakto postao jednostran.

"Dva velika izvoznika poljoprivrednih proizvoda (Rusija i Ukrajina) se suočavaju sa stalnim poteškoćama. Vesti nisu baš dobre za globalno tržište hrane. Ako se glavne prepreke za isporuku hrane ne otklone na odgovarajući način, doći će do globalne neravnoteže u cenama hrane. Zemlje koje doživljavaju nestašicu hrane više neće moći da kupuju, dok one sa dosta hrane neće imati šanse da prodaju. Sa sigurnošću se može predvideti da će globalne cene hrane varirati u narednom periodu", dodao je kineski stručnjak.

U Istanbulu je 22. jula 2022. godine potpisano nekoliko dokumenata o snabdevanju međunarodnog tržišta hranom i đubrivima. Ugovori su prvobitno zaključeni na 120 dana, a u novembru prošle godine produženi su za isti period. 

Rusija je 18. marta 2023. najavila produženje sporazuma za 60 dana, upozoravajući da će to biti dovoljno vremena da se proceni primena memoranduma potpisanog sa UN, a 18. maja je žitni sporazum produžen za još dva meseca do 17. jula.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je ranije da produžetak ugovora o žitu ne dolazi u obzir ukoliko se ne primeni ruski paket Istanbulskih sporazuma, dodajući da se taj dogovor i dalje sprovodi samo u pogledu isporuke ukrajinskog žita.

image